close

InnoPécs 2022

Az InnoPécs 2022 keretein belül május 5-én rendezték meg a PTE Innovációs Napot MIK aulájában. A rendezvény célja az egyetemközpontú innovációs ökoszisztéma működését támogató hálózatosodás erősítése, az érintett szereplők közötti tapasztalatcsere és az új együttműködések megalapozása. Emellett kiemelt figyelmet fordítottak az egyetemi fejlesztések, innovatív kutatási eredmények és vállalati igényekre reagáló kutatói projektek megismertetésére, díjazására, valamint a Hungarian Startup University Program és a Simonyi BEDC inkubációs program keretében fejlesztett hallgatói startup ötletek bemutatására.

Az Innovációs Nap keretében a megnyitó után került sor a PTE Innovációs Díjak átadására, amelyekre olyan fejlesztési projektekkel, ötletekkel, innovációval vagy innovatív kutatási eredmények bemutatásával lehetett pályázni, amely létező piaci igényekre reagáló innovatív megoldásokat, felismeréseket tartalmaznak, ezáltal üzleti értékpotenciállal rendelkeznek.

Díjazottak:

Dr. Nemeskéri Zsoltot Vállalattal közös fejlesztés, innovatív projekt, PTE Kooperatív Innovációs díjjal jutalmazták  a Dienes Mathlab – Dienes-féle alapokon felépülő komplex matematikatanítási laboratóriumi eszközkészlet kialakításáért.

Dr. Zsidó Balázs Zoltán PhD hallgató nyerte el a legígéretesebb doktorandusz kutatás-fejlesztési eredményért járó PhD Innovációs Díjat.

György Attila Sándor építészmérnöki BSc szakos hallgató A legígéretesebb fejlesztési ötlet – PTE Hallgatói Innovációs Díjat nyerte el.

A díjakat Dr. habil. Fedeles Tamás, rektorhelyettes adta át.

Kuczkó Anikó az Input program startup koordinátora elmondta a rendezvényről, hogy ez a harmadik megrendezett kiállításuk, amely alapvetően Pécs város innovációs kiállítása, de a rendezvénynek mindig a PTE ad otthont. Az InnoPécs az innovatív gondolkodásról szól, ezt szeretnék minél többféle oldalról megmutatni. Az első rendezvényen a startup világ és az IT szektor volt középpontban. Ez a fővonulat most is létezik, de az idei  programban sok pécsi innovatív megoldás szerepel, és pécsi-baranyai cégek is bemutatkoznak az innovációkkal, így olyan tradicionális cégek is jelen voltak, mint a Pécsi Sörfőzde, a BAT és a Zsolnay. Az IT cégek a MIK épületében tanuló egyetemistákra különösen figyeltek, a munkaerőtoborzás is megjelenhetett a szándékaik között. A rendezvényhez az idei évben csatlakozott társszervezőként Pécs városa, amely nem csak alpolgármesteri szinten képviseltette magát.

Az InnoPécs 2022-ön köszöntőt mondott Ruzsa Csaba, Pécs megyei jogú város alpolgármestere, kiemelte az innováció szerepét Pécs jövőjével kapcsolatban, melyben fontos szerepet játszik az egyetem. Pécs városa a helyi gazdasági szereplők ösztönzésére különböző programokat dolgozott ki.  A közelmúlt Pécs 100 európai várossal együtt rendkívüli környezetvédelmi-zöld EU-s támogatási programban vehet részt (Budapest és Miskolc mellett Pécset is beválasztotta az Európai Bizottság). Mindez komoly összegű pályázati forrást jelent a városnak, amelyet a klímasemlegesség elérésére fordíthat majd Pécs, az anyagi forrás pedig közvetlenül Brüsszelből érkezik. Ruzsa beszélt a város okosparkolási, és Király utca 20. (K20 kirakat) projektjéről, amely 2021-ben indult az Önkormányzat és a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. összefogásával. Ez egy mentorálási és vállalkozásfejlesztési programmá nőtte ki magát egy év alatt. Kezdő és nem kezdő, kis és középvállalkozásokat fogadnak be, aki még nem tudták megmutatni magukat a belvárosban, de azt gondolják, hogy ott található a célközönségük. 4 hónapig kedvezményes díjjal bérelhetik ki a Király utca 20-as szám alatt található üzletet, ennyi idő alatt tesztelhetik a vállalkozásukat, közben egy üzleti-mentorprogramban is részesülnek, amely segítségével szintet is ugorhatnak. Az első pályázóval – Coloris - ez be is következett, kiléptek a nemzetközi piacra. Ha a tesztperiódus végén a vállalkozások tovább maradnának a belvárosban, akkor további kedvezményeket kaphatnak a kiválasztott ingatlan bérlésének piaci árából.

Egy PTE alumni, Csernák Samu, a MusicLabe nevű webes alkalmazás egyik tervezője elmondta, hogy pár éve az Input program keretében már részt vettek az InnoPécsen. A pandémia előtt az agyhullám-olvasós készüléküket mutatták be, most pedig egy zeneszerző applikációt.

A Music Labe-t azoknak ajánlják, akik még nem tudnak eléggé játszani a hangszerükön, de az alkalmazással könnyebben zenei élményhez jutnak. Bár az applikációban van egy fizetős opció, de mindenki szabadon kipróbálhatja, mert az az alapvető céljuk, hogy minél több emberhez eljusson a zene. Mindenféle reklámozás nélkül egy hét alatt többszáz letöltésig jutottak el, nemcsak Európából, hanem már a tengeren túl is felfigyeltek a programra.

Balogh Robert

Balogh Robert

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni