close
CímlapMagazinInnovatív, hand made és pécsi: Karma kesztyű

Innovatív, hand made és pécsi: Karma kesztyű

Hornicz Bernadett édesapjával és testvérével alapította a Karma kesztyű céget. A régmúltat idéző gyártási technológiát alkalmazó manufaktúra a koronavírus-járványra kutatás-fejlesztéssel reagált.

Hogyan látod a kesztyűs iparág helyzetét?

20 éve dolgozom itt, voltak hullámvölgyek és hullámhegyek. A szakma szeretete sokat számít! Fontos, hogy létrehozunk egy terméket, és tiszteljük, hogy ezt édesapánk teremtette, ráadásul az egész ország örökségét ápoljuk, hiszen elmondhatjuk, hogy ez egy hazai, nemzeti termék, hungarikum. Olyan szakma van a kezünkben, ami könnyen veszendőbe megy. A régi európai gyártók mind saját brand alatt forgalmaznak, de úgy gyártatják valahol a terméket. Azt a fajta gyártási technológiát, amit mi képviselünk, nem lehet a minőségből nem engedve keletebbre telepíteni.

Azt gondolom, hogy ez az utolsó európai helyszín, ahol ezt a szakmát még lehet ezen a szinten művelni. Ezért döntöttünk úgy, hogy megtartjuk a gyártást, nem szeretnénk leépíteni. Egy olyan terméknél, melynek 60%-át az élő munka teszi ki, ha a gyártás drágul, akkor árat kell emelned úgy, hogy el is kell tudni fogadtatni a piacon. Olyan vevőket kell találnunk, akik hajlandóak megfizetni a munkánkat. Itthon és Európában is van már egy olyan réteg, akik számára fontos a környezettudatosság: ha le tudunk szokni az elsősorban a béren spóroló fast fashion termékekről, akkor az értéket teremtő cégeknek lesz jövője.

Mit jelent a „pécsi kesztyű” mint védjegy?

A „pécsi kesztyű”-t a Pécs–Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara segítségével a pécsi kesztyűsök levédték mint védjegyet, oltalom alatt áll.

A megnevezés használatára az engedélyt csak a Kamara adhatja ki a pécsi kesztyűs klaszterrel egyeztetve. A pécsi kesztyű azért kötődik a városhoz, mert itt működött a nagy múltú kesztyűgyár, ami szakképzett munkavállalókat és infrastruktúrát biztosítani, illetve Pécsett még mindig van kesztyűs képzés, tehát van utánpótlás a szakértelmet tekintve is. 8 kesztyűgyártó működik a városban. Az iparág minőséghez kötése a piacon is előny, vagyis

nem tekintjük a helyi konkurenciáinkat ellenségnek, hanem összetartunk, mert a minőség összeköt.

Így sokkal könnyebb idehozni az értékes nemzetközi vevőket is.

A koronavírus-járvány kapcsán van egy saját innovációtok!

Hazai piacon azonnal megéreztük a hatását, a nemzetközi piacon is érezni a csökkenést az értékesítésben. Mi is biztosítottuk a szájmaszkot és az egyéb felszerelést a munkavállalóink számára, de ekkor jött a kérdés: kesztyűket gyártó manufaktúraként mit tehetnénk azért, hogy ne az egyszerhasználatos gumikesztyűket kelljen használnunk?

A nem egészségügyi dolgozók is próbálják védeni a kezüket, de gumikesztyűben sokaknak kidörzsölődik vagy kiszárad a keze, vannak, akik eleve allergiásak a latexre, és viszonylag hamar elszakad kisebb mechanikai kitétel mellett is. Ami viszont a leginkább

zavart bennünket az a környezetszennyezés, a tengerben lebegő használt kék latexkesztyűk!

A fenntarthatóságra nagy hangsúlyt fektetünk: a csomagolásaink is műanyagmentesek, a hulladékot is szelektíven gyűjtjük megtesszük, amit tőlünk telik. Úgy gondoltuk, mindenképpen szükség lenne arra, hogy a gumikesztyűnek hétköznapi használatra legyen egy olyan alternatívája, mely strapabíróbb, és komfortosabb védőeszköz.

A megszokott bőrkesztyűink viszont nem jelentenek megflelő védekezési lehetőséget ebben a vírusos időszakban, nem moshatók, és rosszul reagálnak a kézfertőtlenítőre. Van viszont egy olyan speciális anyagunk, amit eddig kifejezetten lovaglókesztyűkhöz használunk: ez egy vízlepergető felülettel ellátott bőr. Kipróbáltuk, és a legnagyobb alkoholtartalmú fertőtlenítőnek is ellenállt.

Természetesen árban nem tudunk konkurálni a 60-70 Forintos darabárú gumikesztyűvel, de ezt a terméket másfél-két évig lehet használni, minden nap ki lehet mosni, akárhányszor lehet fertőtleníteni, a kézflóra fenntartására meg abszolút pozitív hatású.

Van továbbá egy együttműködésünk a Pécsi Tudományegyetem orvoskarának Biokémiai és Orvosi Kémiai Intézetével, aminek eredménye már a küszöbön áll!

Ha már nemzetközi vevők – úgy tudom, az USÁ-ban is kelendők a termékeitek.

Van egy amerikai partnerünk, egy magyar hölgy, aki kesztyűgyártással foglalkozik. Saját üzeme van, de besegítünk neki, van, hogy nemcsak kivitelezésben, hanem tervezésben is. A kapcsolatunk révén olyanok viselik a nálunk készült kesztyűket, mint Lady Gaga, Katie Perry, Madonna. Rengeteg filmhez készítettünk már kesztyűket. Szeretjük ezeket a munkákat, mert kihívást jelentenek, új technikát kell használnunk, arról nem beszélve, hogy mutatós, látványos termékek.

Mi számít most divatosnak a kesztyűk világában?

A trendet általában a nagy divatházak határozzák meg, mi színvilágban szoktunk igazodni a legújabb táska- és cipővonalakhoz: bár a webshopunkban is van vagy 50 féle árnyalat, minden évben 2-3 új szín is elérhető. Most a színkombinációk vannak divatban, és a neonszínek uralma van küszöbön. A pasztellek az elmúlt pár évben voltak keresettek, de úgy tűnik, ez az irányvonal hosszú távon is tartós. A színkombinációk között olyan is van, hogy különböző színű anyagokból áll egy kesztyű, mondjuk, fekete alapon piros vagy sárga, de egy színnek több árnyalata egy terméken is trendi. Ahogy

a ruhák kapcsán fogalommá vált „kis fekete” kesztyűben is létezik:

a csak fekete kesztyű mindenhez jól megy, legyen az szövetkabát vagy egy steppelt dzseki.

A Diplomás Pályakövetési Rendszer adatai szerint elenyésző, hogy hány végzett kezd vállalkozásba. Mi erről a véleményed?

A mai világban nem egyszerű dolog vállalkozni. Kell hozzá önerő, de nem is az a legnagyobb kihívás, mert azt kockázati tőke révén elő lehet teremteni. Ennél fontosabb, hogy

meg kell lennie a bátorságnak, elhivatottságnak, és a hitnek abban, hogy az a termék vagy szolgáltatás, amit el akar adni, az értékes és megállja a helyét a piacon.

Ami értéket teremt, az utat fog magának törni, és megtalálja a lehetőséget, hogy működőképes legyen.