close
Címlap14. Óceánok és tengerek védelmeKalandoZoo a Természettudományi Karral

KalandoZoo a Természettudományi Karral

A Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kara idén is érdekességekkel és nyereményekkel várta az érdeklődőket augusztus 25-én, a tizenkettedik Állatkertek Éjszakája alkalmából a Pécsi Állatkertben az Éjszakai KalandoZoon.

A Pécsi Állatkert és Akvárium-Terrárium élménydús, változatos programokkal készült az Éjszakai KalandoZoo keretében, a legnépszerűbbek természetesen a látványetetések voltak, de egy pillanatra nem állt meg az élet az állatsimogató felett sem, ahol két távcsövön keresztül lehetett tanulmányozni a Holdat csillagászati előadások közben. Volt fény- és arcfestés, kézműveskedés, játszóház, éjszakai nyomozás, a Duna Dráva Nemzeti Park munkatársai Az éjszaka hangjai címmel tartottak előadást a vadászházban, a rendezvényt pedig látványos tűzzsonglőr bemutató zárta.

A Természettudományi Kar munkatársai az elmúlt évek gyakorlatát követve idén is standos megjelenéssel várták a Pécsi Állatkert Éjszakai KalandoZoo programjára látogatókat. A kar még 2019-ben fogadta örökbe az állatkert egyik borjúfókáját, Bonifácot, A természettudományok csodás világa címet viselő kitelepülés ezért érthető módon a fókamedence melletti területen kapott helyet. Bonifác párjával, Donkával osztozik a medencén,

az állatkert sztárpárja a vendégek egyik kedvence,

a látványetetéseik pedig szinte kivétel nélkül mindig megtöltik a lelátót.

A TTK standján beszélgetéssel, illetve a célközönséget megszólító egyszerű játékokkal,

apró ajándékokkal és kvízzel készültek.

A kisebbek párkereső játékkal tehették magukat próbára, az állatkertben élő állatok fotóját kellett összepárosítaniuk a megfelelő élőhely képével. A nagyobbak néhány rövid kérdés helyes megválaszolása után választhattak többféle ajándék közül, melyek megszerezhetőek voltak a kar képzési kínálatát népszerűsítő játékban való részvétellel is.

Az érdeklődők természetesen kérdezhettek is a kar munkatársaitól, voltak, akik a fókapárról, vagy

a Pécsi Tudományegyetem kabalaállatáról, Lukréciáról szerettek volna többet megtudni,

ugyanakkor sokan kérdeztek az egyes képzésekről, ösztöndíj-lehetőségekről, illetve a jövőben várható nyílt napok időpontjairól is.

A PTE TTK és a Pécsi Állatkert között hosszú évekre visszanyúló jó kapcsolat áll fenn, több a karon végzett hallgató is itt kamatoztatja szakmai kompetenciáit. A két intézmény között jelenleg is aktív szakmai, kutatói, oktatási és gyakorlati képzési kapcsolat áll fenn, melyet a 2019 szeptemberében megkötött Örökbefogadási Szerződés is tovább mélyített.

A kar célja az oktatási és tehetséggondozási, valamint a kutatói tevékenység (laboratóriumi vizsgálatok a Biológiai Intézet részvételével, drónos térképezés a Földrajzi és Földtudományi Intézet közreműködésével) összehangolása, melynek keretében

a kutatás-fejlesztés területén az állatkert a Kar szakmai és infrastruktúrális hátterére támaszkodik.

A Természet Tudományi Kar munkatársai nagy szeretettel várják az érdeklődőket szeptember 29-én a Kutatók Éjszakáján is.

 

Aknai-Kiss Martina

Aknai-Kiss Martina

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni