close
CímlapMagazinKözös ösvény

Közös ösvény

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara főtitkárával, Rabb Szabolccsal a PTE és a Kamara kapcsolatáról, a város és a régió gazdaságának helyzetéről, kilátásairól beszélgettünk.

Milyen helyzetben van a helyi gazdaság?
2002-től a régió és Pécs gazdasága folyamatosan negatív szinten teljesít az országos átlaghoz képest. Ugyanez a helyzet, ha a külföldi működőtőke beáramlást vizsgáljuk, vagy ha az egy főre jutó ipari beruházást, de akár a béreket vagy a foglalkoztatási mutatók statisztikáját is nézhetjük, akkor is ugyanerre jutunk.

Ha Pécs városát kivennénk a megyéből, akkor EU-s szinten nem a három leghátrányosabb helyzetű statisztikai régióról beszélnénk, hanem az egyik utolsóról.

De Pécs az egyetemmel, a nagyobb vállalatokkal, a külföldi működő tökével a megyét valamelyest szinten tartja. Ha húsz kilóméterre délre tekintünk a megyében, az Ormánságra, akkor ott a múlt század hetvenes éveit látjuk. A gyerekeimmel minden évben kétszer elmegyünk bringatúrára oda, hogy szembesüljenek a valósággal. Nemrég kaptuk meg a Statisztikai Hivatal megyéket bemutató anyagát 2019 évi utolsó negyedévéről, abban azt látjuk, hogy nem sikerül az országos átlaghoz való felzárkózásunk.


A Kamara miben tud segíteni az egyetemnek? Az egyetem miben segíthet a Kamarának és a helyi gazdaságnak?
Köztestületi jogi formában működünk, mi vagyunk a gazdaság önkormányzata. Abban hiszünk, hogy mindenkinek a saját kompetenciái mentén végre el kell rugaszkodnia az önmagára optimalizálásról. Ha mi egy évtizede saját magunkra optimalizálnánk a működésünket, akkor lehet, hogy mi lennénk a saját anyagi javak tekintetében a legerősebb kamara az országban és Budapesttel versenyképes fizetéseket tudnánk adni, de akkor még ennyit sem tudnánk nyújtani az önkéntes tagoknak, ennyit sem tudnánk segíteni a helyi vállalkozásoknak, mint most. Ha a régió fontos tényezői hajlandóak lesznek összefogni és egy közös ösvényen előrehaladni, akkor nem az lesz, mint ami most történik, nem lesznek elhaló kis hajtásocskák, mert nem mindenhová juthat elég nedvesség és fény.
Futnak a régióban stratégiai programok?
Három is egyszerre. Kettőt már összeegyeztettünk. A PTE-en összeállt egy nagy vízió az egyetem innovációs ökoszisztémájának szerepéről – a Léptékváltás program -,

egy 400 milliárdos tervezet, amelynek része a 80 milliárdos beruházást igénylő Science Park.

A Kamara vállalkozói kezdeményezésre megalkotta a Baranyai Iparfejlesztési Programot, az Innovációs Minisztérium kérésére ezt a két programot már összefésültük. Tudjuk, hogy melyik programrésznek ki a felvezetője, és hogy például miként lehet a Science Park kezdeményezéshez csatlakozni. Az új városvezetés is dolgozik Pécs város gazdaságfejlesztési stratégiáján… Ezt a három nagy programot, ha nem is összeilleszteni kell, de legalább meghatározni, melyik, mikor jut forráshoz. Hiúsági kérdések helyett az döntsön, melyik lépés hozhat nagyobb eredményt, s így sikeresebb lesz az egyetem, a város, a munkavállalók… Senki nem marad ki. Jelenleg akár öt szervezet is lobbizik Baranyából különböző célokért a kormánynál, nem ez az eredményesség módja.
Az egyetemen végzőknek, ha vállalkozók szeretnének lenni, mit tudtok segíteni nekik? Start upok is dolgoznak már Pécsett…
A városban legalább nyolc mentorprogram fut párhuzamosan. Az egyetemen kettő működik, a Simonyi már bizonyított, s most kötött szerződést a PTE a finn, Demola nevű start up rendszerrel. Ezen a területen tehát jól állunk, bárki megtanulhat üzleti tervet írni. Fontosabb ennél, hogy az egyetemről kikerülő fiatalok kockázatvállalási kedvét fejlesszük.

Az egyetemisták zöme tisztes alkalmazotti pozícióra törekszik, akár programozó, mérnök, bölcsész, vagy közgazdász az illető. Kevesen vállalnak kockázatot.

Pedig ma a globális piac lehetőségei nyitottak előttünk, természetesen a veszélyei is. Ma már egy köménymagos kifli is a globális piacon versenyez – egy csomagküldő szolgált 24 órán belül elröpíti bárhová a világon.
A város évtizedek óta átjáróház, egyetemisták jönnek ide tanulni, majd tovább is állnak, pedig szívesen maradnának. Az elvándorlás ellen tehet valamit a Kamara?
Tavaly indult a #Jelenajövőd program. A főbb közlekedési csomópontoknál és on-line felületeken reklámoztunk több mint 100 baranyai-pécsi technológiailag „érett” vállalkozást. A cég nevét tettük ki egy plakáton egy rövid üzenettel.

Megmutatjuk a fiataloknak, hogy nem kell elmenni Pécsről.

Hiába magasabb Pesten a munkabér, ha beleszámítja az albérleti díjakat… Ezt az élhető várost a pesti zsúfoltságért nem adnám. A ’90-es években a helyi értelmiség az itt végzettekből állt össze. Ma az értelmiség jövőjét jelentő generáció frissdiplomásként elköltözik.

Balogh Robert

Balogh Robert

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni