close
CímlapMagazinMit tettünk az ember legjobb barátjával?

Mit tettünk az ember legjobb barátjával?

Megnéztük a Kutyák Szigete című Wes Anderson-filmet!

Cukiságfaktor

Két bombabiztos alkotóelem ehhez: állatok, akik beszélnek, valamint egy lesántult szuperman (Atari) és a szeplős tini Lois Lane (Tracy Walker) bontakozó románca.

De mindezen még a film első pécsi vetítése előtt túltett az, ahogyan az Apolló Mozi a gazdátlan állatok mellé állt:

meghívták a Pécs Környéki Állatmentő Alapítványt és néhány kutyájukat, hogy a vetítés előtt bemutatkozhassanak. A mozi ezzel a kevésbé szerencsés sorsú négylábúakon túl a felelős állattartásra is felhívja a figyelmet, az egyesületnek adakozni is lehet a pénztárnál, de a facebookon is közzétesznek a kutyusokról fotókat, hátha „beleszeret” valamelyikükbe valaki.

A film kétharmadánál ember és állat között el is hangzik egy furcsa fogadalom: akinek volt valaha kutyája, tudja, hogy egy méltó kapcsolatban a kötelék valójában a halálig szoros.

Megértés

A beszélő állatok főleg amerikai híres színészek hangján szólalnak meg Edward Nortontól Scarlett Johanssonig. (A Tudós Párt egyik asszisztensének például Yoko Ono kölcsönözte a hangját.) Érdekes lehet úgy megnézni a filmet, hogy valaki érti a japán beszédet – a rendező érezhetően nem számolt ezzel, és ahogy azt a legelején leszögezi: nem mindig és nem mindent fordítanak le.

Sztereotípiák

Hogy vannak a filmben általánosítások?

Egy rakat! És nemcsak a japánokkal kapcsolatban (olybá tűnik, hogy az amerikai filmkritikusok ezen pörögnek csak igazán!). Ráadásul van benne egy jelenet, amiben egy feketét fehérré mosdatnak (lásd: a Fekete düh című részt a Képtelen képregényből.).

Ahogy a kutya-macska ellentétet is belecsempészi a rendező: a cicákat preferáló Kobayashi-klán kulcsfiguráinak vállán vagy ölében gonosz pofijú macsekok dorombolnak.

De a korrupció, az üldöztetés, a diktatórikus rendszerek, a megfélemlített és félrevezetett lakosság alapsémáit is mind-mind sorra veszi a történet. Az egykori házikedvencek például egy zsarnoki rendszer gyűlöletkampánya miatt találják magukat a szeméttelepen. A zsarnokról végül kiderül, hogy nem is ő, hanem egy mögötte álló korrupt hatalom a főbűnös. A sajtó világpolitikával foglalkozó szalagcímeivel való párhuzam elkerülhetetlen.

Győzelem

A valóságra utaló fanyar fricskák ellenére ez egy mese, ahol a jók elnyerik méltó jutalmukat, a gonosz pedig megkapja méltó büntetését.

Egy dolgot azért kiemelnék.

Tessék észrevenni, ki az, aki valójában megoldja a kulminálódó problémát úgy, hogy az utolsó pillanatban nem fordul át minden katasztrófába.

Vajon ki lehet az?

Talán egy szőke külföldi, aki okosabbnak képzeli magát az összes japánnál? Talán a nyilvánosság felhasználása?

Vagy egy csúzli?

Szerintem csak részben.

Annyit mondok: az illető helyi, egy kukkot sem szól és nem is ünneplik. Mintha ott sem lenne.

Számomra ő a titkos főhős.

 

Szóval szerintünk menj el.

Nézd meg a filmet.

Hagyd, hogy megérintse a lelked.

És ha nem tetszene, azért mindenképpen tehetsz, hogy a világ jobb hely legyen. Az embereknek, és – igen! - a kutyáknak is.

Info: http://www.apollopecs.hu/

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni