close
CímlapMagazinA világ élelmiszer-vizsgálatainak élvonalában a pécsi Soft Flow

A világ élelmiszer-vizsgálatainak élvonalában a pécsi Soft Flow

2023. november 16.

Ha valaki kibont egy palackozott bort bárhol a világon, kb. 80% az esélye annak, hogy az analitikai mérését egy olyan készülékkel végezték, amelynek fejlesztéséhez a Dél-Dunántúl legnagyobb biotechnológiai vállalata, a Soft Flow Kft. is hozzájárult. Ugyanígy majdnem biztos, hogy a közeljövőben szinte minden élelmiszer, amit az óriás élelmiszergyártó vállalatok állítanak majd elő, a feldolgozási lánc során valahol a pécsi vállalkozás analitikai műszere által kapta meg a zöld utat a felhasználáshoz. A Soft Flow 2016 óta a világszerte innovatív analitikai megoldásairól ismert dán FOSS-csoport tagja, ezáltal a világ minden tájára eljutnak kutatás-fejlesztési eredményei. A pécsi vállalkozás mára egy nemzetközileg elismert K+F Kiválósági Központtá nőtte ki magát, biotechnológiai kutatás-fejlesztést, szoftver- és hardverfejlesztést végeznek.

Fő céljuk új analitikai műszerek létrehozása, amelyek által hatékonyabbá tehető a mezőgazdasági és élelmiszeripari termelés, közvetve pedig hozzájárulnak a Föld élelmezésének fenntarthatóságához.

Analitikai műszereinket a mechanikus svájci órákhoz hasonlíthatom. Ezek alapvetően igen kompakt műszerek, amelyek felettébb gyors és pontos mérésre alkalmasak. Létrehozásuk különleges fejlesztőmunkát kíván, itt tényleg olyan technológiákkal lehet dolgozni, ami más iparágakban kevésbé jellemző. Éppen ezért ez munkatársaink részéről innovatív gondolkodást és magas fokú kreativitást igényel – mondja dr. Armbruszt Simon ügyvezető.

Milyen termékkel, megoldással lehet azonosítani a pécsi fejlesztőbázist?
Tavaly került piacra az első Pécsett fejlesztett analitikai műszer, amellyel a különböző gabonafélék mikotoxin-tartalmát lehet elemezni, ezáltal az élelmiszerek minőségét javítani. A berendezést jelenleg takarmány-előállítók hasznosítják a legintenzívebben, de mivel a takarmány az állattenyésztésbe kerül, közvetetten nagyon sok hústerméknek lehet kapcsolódása a Soft Flow által fejlesztett készülékhez. Az egyik partnerünk – amely a világ egyik legfontosabb szereplője ezen a piacon – először kicsit szkeptikus volt a műszerrel kapcsolatban, aztán vettek egyet, kipróbálták, és utána úgy döntöttek, hogy további hatot vásárolnak. Ez önmagában sikert jelent számunkra, de ennél pozitívabb az a visszajelzés, hogy mivel a műszer egyszerre 6 toxint mér, elkezdtek sokkal többet tesztelni. Így a pécsi műszernek piacformáló hatása lett a mikotoxin-analitikai piacon. A múlt héten szintén egy újabb élelmiszeripari óriásvállalat döntött a berendezés megvásárlása mellett. De emellett szoftverfejlesztőként vagy referencialaborként a FOSS számos fejlesztésében részt veszünk. Szintén a közelmúltban hozták forgalomba azt a boranalizáló készüléket, amely

a világon termelt bor kb. 80–90%-ával kapcsolatba kerül, és amelynek létrehozásában ott van a pécsi szakemberek tudása is.

Hogyan születik meg a fejlesztési igény? Mennyiben kap ebben szabad kezet a cégcsoporttól a Soft Flow?
A kutatás-fejlesztés szempontjából három területre fókuszálunk, ezek közül a biotechnológia az, amiben kompetenciaközpontként működünk. Ez azt jelenti, hogy az a kompetencia, ami nálunk megvan, ebben a formában nincs meg Dániában, így tulajdonképpen mi szabjuk meg a fejlesztés irányát, szoftver-hardverfejlesztés terén pedig dán projektekhez tudunk hozzájárulni. A mi biotechnológiánk alapvetően élelmiszerbiztonsági eljárásokra a legideálisabb, és ezen a területen mi is adunk ötleteket, hogy milyen irányba lehetne fejleszteni. Az igénynek elsősorban a vevői oldalon kell megfogalmazódnia. Folyamatosan vizsgáljuk, hogy milyen vevői problémák vannak, amikre jelenleg nincs válasza a piacnak, vagy azok a megoldások, amiket most használnak, az mennyire idő- és emberigényes vagy drága. Ezekre igyekszünk kitalálni egy új technológiát, amelyet az üzletfejlesztők egy-két éven keresztül a legnagyobb ügyfeleinkkel validálnak. Ha beigazolódik a piaci igény és erre valós a technológiai megoldás – jelenleg is van több ilyen fázisban projektünk –, akkor a végén létrejöhet egy műszer és megtörténhet a termék piacra való bevezetése.

Az ilyen fejlesztésekhez több tudományterület képviselőinek összehangolt munkája szükséges. Milyen szaktudású kollégák dolgoznak önöknél?
A vállalkozás működéséhez nélkülözhetetlen adminisztratív munkatársak mellett a szakmai oldalt három különböző terület fedi le. A FOSS akvizíciója idején, 2016-ban, a Soft Flow a biotechnológiai fejlesztésre fókuszált, akkor 15 kutatója volt a vállalatnak.

Azóta a biotechnológus csapat 50 fősre duzzadt, megtalálhatók nálunk biológusok, akár mikrobiológusok, molekuláris biológusok, vannak vegyészeink, de akár olyan hibrid területen dolgozó is, mint egy biomérnök – ők is megtalálják a helyüket a vállalatnál. A biotechnológiai kutatás-fejlesztésnél elsősorban „posztdokokra” támaszkodunk, sok olyan kollégánk van, aki már túljutott a doktori fokozatszerzésen, de a csapat méretéből adódóan mindig akad egy-két olyan állás, amit akár pályakezdők is be tudnak tölteni.

A szoftver-hardverfejlesztési oldalon gépészmérnökök, villamosmérnökök, fejlesztők és tesztelők vannak jelen, a szoftverfejlesztés és a mérnöki területen dolgozók száma jelentősen bővült az utóbbi időben. Itt az az ambíciónk, hogy a következő években a vállalatcsoporton belül egy olyan egységgé növi ki magát ez a részleg, hogy önállóan képesek leszünk műszert fejleszteni. A már piacon lévő műszerünkben tulajdonképpen az analitikai eljárást és az ahhoz szükséges reagenseket fejlesztettük ki, a jövőben szeretnénk, hogy a készülék minden aspektusa az elektronikától a gépészeten át a szoftverig mind pécsi fejlesztés legyen.

Miért jó a Soft Flow-nál dolgozni?
Az utóbbi években Magyarországon is nagyot fordult a világ, mert a munkáltatók számára elsődleges prioritássá vált a munkavállalók kedvében járni. Ez elég jól példázza a mi hozzáállásunkat is, hiszen számunkra nem az árbevételünk vagy a profitunk a legfontosabb teljesítménymutató, hanem a dolgozói és a vevői elégedettség. Komoly erőfeszítéseket teszünk arra, hogy meghallgassuk a munkavállalóinkat, és olyan környezetet alakítsunk ki, amiben motiváltak és hatékonyan tudnak dolgozni. Az, hogy a kutatás-fejlesztés területén működünk, azt jelenti, hogy kihasználjuk a kollégáink nyújtotta képességeket, ezáltal adott számukra a fejlődési lehetőség is. Emellett azt gondolom, szerencsések vagyunk, hogy egy skandináv vállalathoz tartozunk, mert az a fajta emberközpontúság, ami az ő mentalitásukat jellemzi, abszolút megjelenik nálunk is a vállalati értékekben és a vállalati kultúrában is. A munkatársaink szabadsága, jóléte mindenek előtt való, illetve amire büszke vagyok, és ami az éves dolgozói elégedettségi felmérésen évek óta a legmagasabb pontszámot kapja, hogy a Soft Flow mennyire etikusan és a törvényes működésnek megfelelően dolgozik. Minden téren nagyon magas standardokat állítunk magunk elé.

Milyen programokat működtetnek a munkavállalóik számára?
A múlt héten faültetésen vettünk részt a Biokommal közösen, most éppen egy jótékonysági süteményvásár zajlik a cégnél, de a héten lesz még egy visszatérő társasjáték est is. Az a fejlesztési munka, amit végzünk, helyhez kötött, tehát a munkavállalóink bejárnak az irodába. Ebből fakadóan kialakult egy olyan remek közösség, amibe nemcsak a munka alatt, hanem munkaidőn túl is jó tartozni.

Munkavállalóik jó része magasan képzett, ehhez bizonyára az is hozzájárul, hogy egy egyetemi városban működnek. Miként tudják megteremteni azt a munkavállalói bázist, amellyel dolgoznak?
A fejlesztéshez főleg tapasztaltabb kollégákat vettünk fel az első időszakban, viszont pályakezdő állásokat is meg szoktunk hirdetni. Többségében szenior kollégákat keresünk, de mi is dolgozunk azon, hogy az egyetemen olyan képzés valósulhasson meg, amely által a számunkra is jól hasznosítható szaktudással rendelkező fiatalokat akár már pályakezdőként is tudunk alkalmazni. A PTE Természettudományi Karán egy külső tanszéket, az Alkalmazott Molekuláris Tudományok Tanszéket hoztunk létre, ott folyamatosan foglalkozunk BSc-, MSc- és doktorandusz hallgatókkal, akik jó eséllyel cégünknél kötnek ki. De élünk a relokációs támogatás lehetőségével is, több olyan jelöltünk van, aki akár távolról költözne Pécsre munkát vállalni, ehhez igyekszünk anyagi segítséget nyújtani az első hónapokban, illetve magát a várost megszerettetni vele. Szerencsére Pécsnek van egy olyan hangulata, ha valaki máshonnan költözik ide, azt általában nem szokta megbánni. Emellett nyári gyakorlati lehetőséget kínálunk egyetemistáknak, valamint diplomamunkát is lehet nálunk írni, és már van olyan PhD-hallgató is, akinek a doktori témája szervesen a mi kutatás-fejlesztési munkánkhoz kapcsolódik.

2021-ben költöztek át az új kutatóbázisukra. Ez milyen lehetőségeket rejt magában?
A Dél-Dunántúl legjelentősebb biotechnológiai vállalataként egy komplex laborinfrastruktúrával rendelkezünk, ez egy egyetemi intézet felszereltségével vetekszik. Tehát minden adott ahhoz, hogy egy magas szintű labormunkát lehessen végezni. A hardverfejlesztéshez kapcsolódóan is van egy jól felszerelt laborunk. Kiváló lehetőségeink vannak műszerbeszerzésre, műszerek tekintetében egyébként nagyon jól együtt tudunk működni az egyetemmel, egyes értékes berendezések náluk, mások nálunk találhatók meg, így ezeket kölcsönösen használni tudjuk. A meglévő szellemi potenciállal, a magasan képzett munkatársainkkal, azt gondolom, hihetetlen lehetőségeink vannak, ezt már a mostani eredményeink is visszaigazolják.

Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni