close
Címlap17. Partnerség a célok eléréséért26 országból érkeznek Pécsre a Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetemre

26 országból érkeznek Pécsre a Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetemre

A 21. Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetem július 17-én veszi kezdetét, s 26 országból 65 diák részvételével zajlik négy héten át. Érkeznek jelentkezők többek között Argentínából, Ausztriából, Belgiumból, Brazíliából, Csehországból, Finnországból, Németországból, az Egyesült Államokból, Szerbiából, Spanyolországból, Ukrajnából, Nagy-Britanniából, Litvániából, Japánból, Kanadából, Horvátországból, Kínából, Romániából, Oroszországból, Franciaországból, Görögországból, Szlovéniából, Szlovákiából, Svájcból, Olaszországból, Lengyelországból.

Az elmúlt két év online nyári egyeteme után újra jelenléti oktatással zajlik az esemény.

A nyelvoktatók munkáját mindazonáltal átalakította, hogy kidolgoztak és kipróbáltak olyan nyelvoktatási eljárásokat, amelyeket idén a tanteremben is tudnak majd hasznosítani.

A korábbi években is sok külföldi töltötte a nyár egy részét a Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetemén Pécsett

Pelcz Katalin, a magyar program vezetője a nyári egyetem kapcsán elmondta: „Tanóráinkat öt nyelvi szinten, heti 40 tantermi és tantermen kívüli órában, kis csoportokban szervezzük. A program jellegzetessége, hogy

minden pillanatát felhasználjuk a nyelvtanulásra, a megérkezéstől a nyitófogadáson át a záróprogramig.

Egy csoport három nyelvtanárral tanul, így biztosítjuk a változatos tanulói környezetet, és módszertani eszközöket, ezen kívül a diákok részt vehetnek különböző klubokban, mint például sportklub, gasztroklub, filmklub vagy fonetikaklub. Tapasztalt, szakképzett oktatóink évek óta dolgoznak együtt, többen közülük az órákon használt tananyag fejlesztésében is részt vettek” – hangsúlyozta a programvezető.

Tananyagként a Pécsi Tudományegyetemen megjelenő, Szita Szilvia és Pelcz Katalin által írt MagyarOK tankönyvcsaládot használják a nyári egyetemen, amely a modellalapú oktatás módszereit követi, s mely különösen nagy hangsúlyt fektet az élőnyelvi tudás közvetítésére, a természetes nyelvhasználatra és olyan magyar kulturális ismereteket közvetít, amely a tanulók kultúrájának bemutatását és összevetését is lehetővé teszi. Korábban már beszámoltunk róla, hogy

a magyar labdarúgó válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi is ezt a tankönyvcsaládot használja a magyar nyelv minél tökéletesebb elsajátítása érdekében.

A tantermi órákkal összehangolva a résztvevők kulturális szemináriumokon, projekteken és kirándulásokon fedezhetik fel Pécs és a Dél-dunántúli régió látnivalóit.

Kottász Gergely

Kottász Gergely

PTE sajtóreferens

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni