close
Címlap17. Partnerség a célok eléréséértPTE Innovációs Napok: "Együtt eredményesek tudunk lenni"

PTE Innovációs Napok: "Együtt eredményesek tudunk lenni"

A Szentágothai János Kutatóközpontban május 10-11-én megrendezett PTE Innovációs Napok  második napján a Tudományos és Innovációs Park tematikája került a szakmai program fókuszába. Az eseményen jelen volt Péterffy Attila polgármester is. Dr. Betlehem József, a PTE általános, stratégiai és kapcsolati rektorhelyettese ismertette a kiemelt projektet, dr. Bódis László innovációért felelős helyettes államtitkár pedig az egyetemek és a gazdaság összekapcsolása témában tartott érdekfeszítő előadást, melyet két rendkívül érdekes pódiumbeszélgetés és szakmai egyeztetések követtek.

„2018-ban került megalapozásra az akkori Innovációs és Technológiai Minisztérium részéről az a fajta Tudományos és Innovációs Park koncepció, ami némi transzformáció után eljutott egy olyan fázisba, amelyben a Pécsi Tudományegyetem is szerepet vállalhat” – tudhattuk meg dr. Betlehem József rektorhelyettestől, aki elmondta, hogy komoly, többéves fejlesztés, közös gondolkodás eredményeként „a folyamat következő állomása, hogy a kormány egy bizonyos összeggel a Pécsi Tudományegyetemen lévő Tudományos és Innovációs Park első ütemét eldöntötte, hogy támogatni fogja.” Előadásában a park működésének koncepcióját ismertette. Az első napon elhangzottakkal egybecsengően aláhúzta, hogy az egyetem tradicionális tevékenységein kívül erősíteni kell az innovációs, szolgáltatási szempontokat, a piaci szegmens felé nyitást.

„Együtt eredményesek tudunk lenni, érdemes és lehet is együttműködni az egyetemmel” – hangsúlyozta dr. Betlehem József.

Szintén az egyetemek és a gazdaság kapcsolódási pontjait vizsgálta dr. Bódis László helyettes államtitkár (Kulturális és Innovációs Minisztérium), aki a PTE Földtudományok Doktori Iskolában szerzett doktori fokozatot. Az Innovációs Napokon tartott beszédében bemutatta az ország innovációs helyzetét európai és nemzetközi viszonylatban. Kiemelte, hogy az emberi erőforrások terén, valamint az innovatív vállalkozások számának tekintetében jelentős előrelépés szükséges. Rámutatott az MIT professzorok által felismert összefüggés jelentőségére, hogy az innováció a találmányok és azok piacosításának szorzata, nem pedig összege. Ha az egyenletben bármelyik nulla, akkor nem jöhet létre innováció sem, így nem lesz társadalmi hasznosulás sem.

A K+F+I források fókuszálása tekintetében hangsúlyozta, hogy három szempont érvényesül:

„Az egyik, hogy milyen területeken – legyen az tudomány és ipar - vannak jó képességeink, jó kiindulási alapunk. A másik, hogy az adott technológiának milyen növekedési potenciálja van. A harmadik faktor, hogy a magyar közösségnek, társadalomnak milyen ügyekre van szüksége” – összegezte dr. Bódis László.

Majd érdekes pódiumbeszélgetések következtek a Tudományos és Innovációs Park szakmai programjáról. Az első diszkussziót Siptár Dávid, a PTE Kancellária Fejlesztési és Gazdaságkapcsolati Főosztály vezetője moderálta. A releváns téma, amelyet több szemszögből megvizsgáltak, az innováció finanszírozása volt a magyarországi egyetemeken. A résztvevők dr. Jakab Ferenc rektorhelyettes, Kincs Gergely, a PTE Innocapital Kft. innovációs menedzsere, Weisz Margit, az iFood Nonprofit Kft. menedzsere, a Magyar Klaszterközösség elnökségi tagja, Teleki Zsolt, a Magyar Klaszterközösség elnökségi tagja, a Mirbest Klaszter menedzsere voltak.

„Cselekednünk kell, létre kell hoznunk olyan cégeket, amelyik piaci feltételek mellett tudnak működni, és ez a mindset át kell, hogy ragadjon az egyetemen dolgozókra is”

– hangsúlyozta Kincs Gergely. Dr. Jakab Ferenc rektorhelyettes egyebek között az egyetem adminisztrációjának rugalmassá tételét sürgette, míg Teleki Zsolt a kutatók személyes érdekeltségét, profitálását helyezte a fókuszba.

A második beszélgetés témája az agilis szemlélet kialakítása volt a hazai egyetemek innovációs tevékenysége során, melyet dr. Kristóf Péter, a PTE Kancellária Informatikai és Innovációs Igazgatóság tanácsadója moderált. A résztvevők Árendás Csaba, az Óbudai Egyetem Egyetemi Kutató és Innovációs Központ senior innovációs menedzsere, Kovach Anton, a Shiwaforce alapítója, valamint Dunai Olivér, a Deutsche Telekom IT Solutions Pécs site manager-e, people unit lead-je voltak.

„Az egyén szintjén mindenki agilis; a folyamat akár holnap elkezdhető, de vannak olyan témák, amelyeket jobb a peremterületen kezelni, például maga a Tudományos és Innovációs Park is lehet egy ilyen. Kell egy pontos cél is. Valamint nem szabad félni a változástól. Az utolsó észrevétel pedig az, hogy az agilis szemléletmód működik!”

– foglalta össze az izgalmas beszélgetés kulcspontjait néhány gondolatban dr. Kristóf Péter. Az esemény további részében a Tudományos és Innovációs Park kutatócsoportok és a cégek közötti partnerkapcsolatok, kooperációk fejlesztése témában folyt az értekezés Cleantech és MedTech szekciókban.

Jövőnk kulcsa, az innováció »

Közös pécsi cél: klímavédelem és karbonsemlegesség »

 

Tóth Mariann

Tóth Mariann

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni