close
Címlap11. Fenntartható városok és közösségekDemola PTE – Innovációs kihívás

Demola PTE – Innovációs kihívás

A Demola egy innovációs platform, amely összeköti a vállalkozásokat és a diákokat. A koncepció Finnországban született, de a platform és a Demola Közösség mára nemzetközi hálózattá nőtte ki magát, amelyben a világ 16 országának több mint 60 egyeteme vesz részt, köztük a 2019-ben csatlakozott PTE-vel. 

Tavaly tavasszal a Demola PTE és a PTE Zöld Egyetem Program egy olyan kihívást indított, amelynek célja a Zöld Egyetem Program stratégiai munkájának támogatása. A projektcsapatban öt PTE hallgató vett részt, sikeresen dolgoztak együtt, és számos innovatív ötletet dolgoztak ki. A pandémia miatt a teljes kihívást az online térben kellett elhelyezni. 

A GreenIdea kihívás projektcsapata kulturális és tudományos hátterét tekintve nagyon sokszínű volt. Alua Bizhanova Kazahsztánban született és nőtt fel, a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar pszichológia alapszakos hallgatója. 

Mi motivált arra, hogy jelentkezz a GreenIdea kihívásra, voltak-e előzetes elvárásaid? 

A GreenIdea kihívás volt a második Demola-projektem. Bár maga a PTE hozta létre, az előző projektem eredetileg finn volt. Egyszerűen kíváncsi voltam, hogy mennyire más és talán mennyivel könnyebb lenne, ha a projekt inkább helyi lenne. Emellett

úgy érzem, hogy minden tudatos ember erkölcsi kötelessége, hogy érdeklődjön bolygónk jövője iránt, ezért nem kell szavakba önteni, hogy miért jelentkeztem erre a kihívásra. 

Hogy érezted, összerázódott a csapat? Éreztél nehézséget az online csapatmunkában? Hogyan tudtatok együtt dolgozni, mi volt a stratégiátok? 

Mindig igyekszem nem az első benyomás alapján ítélni, mert az általában téves, de

a GreenIdea nem okozott csalódást.

Azonban teljesen másképp zajlott, mint a finn kihívás. Ennek ellenére az első találkozás meglehetősen közvetlen, barátságos volt, és a felismerés, hogy a formátum még a szervezőbizottság számára is új, megnyugtatott. Összességében a kihívás valahogy olyan, mint egy startup-alapítási folyamat: a szervezők és a többi tag a kollégáid. Az egyetlen nehézséget az online lét jelentette, és számomra ez egyszerűen megszokás kérdése volt, ahogyan én is jobban szeretek tollal írni vagy papíralapú könyvet olvasni, mint gépelni vagy e-könyvet olvasni. A többi csapattaggal így is tudtunk találkozni, különösen akkor, amikor több interjút kellett együttesen lefolytatnunk. 

Mi a legmeghatározóbb élményed a projekttel kapcsolatban, legyen az szakmai, kollaboratív, technikai vagy akár személyes? Gondolod, hogy tanultál olyan gyakorlati, szakmai készségeket, amelyeket később a munkád során hasznosítani tudsz? 

Az olyan kihívások, mint a Demola, megtanítanak a csapatmunkára, és arra késztetik az embert, hogy szervezettebb és kitartóbb legyen, amiről túl könnyű megfeledkezni, amikor egyedül ülsz egy szobában, és minden kurzusod a képernyő mögött van.

 

 

A Demolával megtanultam, hogyan legyek hatékonyabb és kreatívabb, mivel ez egy innováción alapuló projekt. 

Mit gondolsz, mi a legnehezebb része az online (csapat)munkának? 

Ami az online munkában kihívást jelent, az a csapat munkára bírása. Amikor ugyanott vagytok egy szobában közösen elvégeztek egy feladatot, szinte fizikailag is érezhető a felelősség. Online pedig később is elolvashatod az üzeneteket, az ágyad is állandóan ott van a látóteredben, és néha a technikai problémák sokkal nehezebbé teszik a munkát. 

 

 

Milyen tanácsot adnál azoknak az PTE-s hallgatóknak, akik azon gondolkodnak, hogy nemzetközi innovációs projektben vegyenek részt? 

Csak csináld! Az innováció azt jelenti, hogy valami újat hozol létre, ami szó szerint arról szól, hogy kipróbálsz és kudarcot vallasz, mielőtt valamit sikerülne megvalósítanod. Senki sem várja el, hogy mindent tudj, vagy hogy az első naptól kezdve tökéletes legyél. Ez azonban tökéletes módja annak, hogy a készségeidet, képességeidet is csiszold, méghozzá élesben. Csak győződj meg róla, hogy van rá időd, tudom, milyen nehéz dönteni, hogy mit csinálj, amikor az egyetemi pálya le van egyszerűsítve önéletrajzversenyekre. Próbáld ki, ha nem tetszik, bármikor választhatsz helyette valami mást. 

Előző interjúnk a Demola projekt résztvevővel, Mokhinur Tolibova-val »

Nézd meg a Demola főoldalát »

Vedd fel velünk a kapcsolatot: demola@pte.hu 

Zemplényiné Bartha Júlia

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni