close
Címlap13. Fellépés az éghajlatváltozás ellenEsőkertek szerepe a városi környezetben

Esőkertek szerepe a városi környezetben

Az elmúlt évek szélsőséges időjárási viszonyai, beleértve az intenzív csapadékeseményeket és a száraz időszakokat, egyre inkább rávilágítanak a hatékony vízgazdálkodás szükségességére. A városi területeken az árvizek és a gyors vízlefolyás komoly problémát jelent, ezért új, innovatív megoldásokra van szükség. Ebben a témában került sor a „Lefolyás vagy víz-visszatartás? Az esőkertek szerepe a városi lefolyásban” című előadásra, amelyet május 21-én a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának Földrajzi és Földtudományi Intézete oktatója, dr. Czigány Szabolcs tartott a Zöld Könyvtár elnevezésű programsorozat keretén belül a Tudásközpontban.

Az előadás során a szakértő hangsúlyozta, hogy az éghajlatváltozás és a városiasodás következtében növekvő vízzáró felszínek aránya jelentős mértékben hozzájárul a felszíni lefolyás növekedéséhez. A hagyományos mérnöki megoldások gyakran nem képesek megfelelően kezelni a hirtelen lezúduló csapadékmennyiséget, amely gyakran vezet árvizekhez és a városi infrastruktúra károsodásához.

A megoldás kulcsa az intelligens városi vízgazdálkodásban rejlik, amelynek egyik leghatékonyabb eleme az esőkertek alkalmazása.

Az esőkertek olyan zöldfelületek, amelyek a csapadékvizet összegyűjtik, tárolják és lassan visszajuttatják a talajba, ezáltal csökkentve a lefolyást és növelve a talajvíz mennyiségét. Az ilyen megoldások ökológiailag fenntarthatóak és környezetbarátok, hozzájárulnak a városi mikroklíma javításához és a biológiai sokféleség növeléséhez.

Dr. Czigány bemutatta a PTE TTK egyik legújabb nemzetközi projektjét a “Sponge City-t”. Négy különböző városban, négy különböző országban helyeznek el esőkerteket. A projekt Pécsett is érdekes kihívások elé állítja a kutatókai, hiszen a város sajátosságai és az adott terület jellege alapvetően befolyásolja az esőkertek megtervezését és kialakítását. 

A 10x3 méteres terület környezetbarát megoldásokat kínál, amelyek segítségével a városok könnyebben alkalmazkodhatnak az éghajlatváltozás kihívásaihoz. Az öt műanyag tartály beásása a talajszint alá lehetővé teszi az esővíz hatékony gyűjtését és tárolását, miközben azok különböző talajkeverékekkel való feltöltése lehetővé teszi a víz megfelelő szűrését és felszívódását. A tartályokat a PTE Ifjúság úti kampuszán helyezték el, melyek feltöltése jelenleg is zajlik. 

Dr. Czigány Szabolcs elmondása szerint,

"Az esőkertek nemcsak a vízvisszatartásban segítenek, hanem javítják a városi környezet ökológiai állapotát is."

Az ilyen kertek telepítése révén a csapadékvíz nem közvetlenül a csatornarendszerbe kerül, hanem a talajban szivárog el, ezáltal csökkentve a lefolyás mértékét. 

A pecsi esőkertek létrehozása és tesztelése fontos lépés lehet a város fenntarthatósági törekvéseinek megvalósításában. A tapasztalatok és eredmények alapján más városok is inspirációt meríthetnek a hasonló projektek megvalósításához, így az esőkertek koncepciója a városok jövőjének egyik kulcsfontosságú eleme lehet.

Kovács-Csincsák Mercédesz

Kovács-Csincsák Mercédesz

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni