close
Címlap12. Felelős fogyasztás és termelésFurosiki, avagy az ajándék új ruhája

Furosiki, avagy az ajándék új ruhája

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét kampány minden évben a hulladékmegelőzés más-más aspektusára összpontosít. Az idei tematikus hét fókuszában a Körforgásos és fenntartható textíliák voltak. Ehhez kapcsolódva a PTE Zöld Egyetem Program és a Rovitex Homedeco Kft. közös szervezésében az érdeklődő PTE partnerek és munkatársak a furosikivel, a japán kendőcsomagolással ismerkedhettek meg műhelyfoglalkozások keretében “A pazarlás nem divat” jeligével. 

„A Zöld Kerekasztal két tagja, a PTE Zöld Egyetem Program és a Rovitex Homedeco Kft. közös szervezésében az Európai Hulladékcsökkentési Hét kapcsán egy zero-waste csomagolással kapcsolatban néhány ötletet, technikát sajátíthatunk el” – emelte ki Kulcsár Tünde, a PTE Zöld Egyetem Program koordinátora, majd hozzátette:

Már két nagyon sikeres furosiki workshopra került sor, amit közösen szerveztünk. Ez alkalommal is maradék anyagokat használunk, ezeket újrahasznosítjuk, így kerüljük a hulladék keletkezését, és textil anyagot használunk arra, hogy az ajándékot becsomagoljuk.” 

Röviden a Rovitex munkatársai is bemutatták a cég zöld, környezetbarát megoldásait, amelyekkel innovatív módon hozzájárulnak az energiahatékony működéshez.

A furosiki, az ajándék új ruhája! című workshopon a Zöld Kerekasztal partnerei a kendőcsomagolás történetéről hallhattak, valamint ki is próbálhatták ezt a japán, tradicionális csomagolástechnikát december 8-án a Rovitex telephelyén. A foglalkozást Tóth Mariann, a PTE Kapcsolati Igazgatóság munkatársa vezette. A PTE munkatársainak pedig két másik alkalommal nyílt lehetősége, hogy megismerjék a furosiki-csomagolás évszázados hagyományát Wogerné Sági Judit, a Magyar Origami Kör elnöke jóvoltából, ezekre november 23-án került sor, a PTE dr. Koltai Dénes aulájában

„Japánban nagy hagyománya van a fürdőkultúrának, és ennek a része volt a furosiki, már egészen a kezdetektől. A családi címerrel ellátott kendők szolgáltak ugyanis arra, hogy a fürdőbe látogatók a ruháikat beletegyék, és azok ne keveredjenek össze máséval” – hangsúlyozta Sági Judit, majd hozzátette: „mióta a környezettel ennyit törődünk, azóta nagyon sokan foglalkoznak furosikivel, és nem csak ajándékot csomagolnak bele, hanem akár táskát is készítenek belőle.” 

Mindegyik workshop jó hangulatban telt, érdekes csomagolási technikákat ismerhettek meg a résztvevők, számos furosiki kendőt próbálhattak ki, az eredeti selyem anyagoktól a pamutig, a virágmintástól a hópihésig. A becsomagolt tárgyak sokfélesége pedig felkészítette őket arra, hogy a műhely végeztével szinte bármilyen formájú, méretű ajándékot be tudjanak majd csomagolni. A fenntartható textilcsomagolással, az adott anyag mintájával, színével akár plusz jelentést is adhatnak az ajándéknak, még inkább szezonálissá, személyre szabottá téve azt. Ha minden család csak három ajándékot kendőbe csomagolna a papír helyett, milliónyi tonna csomagolópapírt válthatnánk ki vele. Használható ilyen célra terítő, textilszalvéta, selyemkendő, vagy szinte bármilyen anyag, még akár konyharuha is. Kedvcsinálónak pedig álljon itt Marie Kondo, a híres japán rendszerezőguru furosiki-videója: 

Tavaly is volt furosiki műhely a PTE-n »

Japán kendőcsomagolás, a furosiki »

UnivPécs

UnivPécs

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni