close
CímlapZöldSzejtán

Szejtán

2022. január 19.

A közhiedelemmel ellentétben a vegetáriánusok nem húspótlókkal tömik magukat (maximum az átállás elején), de aki a tofu mellet a szejtánt is kipróbálná, tegye bátran! De mi az a szejtán? Rossz magyarsággal búzahúsnak nevezik, alapvetően búzasikérből készül, és más gabonák fehérjéjéből.

A „búzahús” alapvető alkotója a búzasikér, ami gabonafehérje. A gabonamagban kétféle növényi fehérje található, a gliadin — ez adja a nyúlékonyságot és a ragadósságot — és a glutenin —szilárdságot és ellenállóságot adja meg. De ezek mellett még található a sikérben más fehérje is, és némi zsír, cukor, keményítő szintén és egyéb anyag is. A sikér nem oldható a vízben, de megköti azt. Nemcsak a búzában található meg a sikér, hanem rozsban, árpában, kukoricában és zabban is.

Hogy mire jó a szejtán? A vegetáriánus és a vegán konyhában „húspótló”. Ugyanúgy bármit lehet belőle készíteni, mint a húsból. Pörköltet, de rántani, pácolni, akár grillezni is lehet. Alapvetően csak némi semleges ízzel rendelkezik, a fűszerekkel magunk alakítjuk ki a kívánt ízvilágot.

Aki gluténérzékeny, annak le kell mondania a szejtánról,

pedig a fehérjetartalmáról elmondható, hogy szinte megegyezik a csirkemellével.

A szejtán házilag is elkészíthető, tényleg nem bonyolult, de készen is megvásárolható becsomagolt állapotban bioboltokban, ahogy por alakban is árulják.

Az hogy a szejtánt kirántod, gyros fűszerekkel készíted el, befokhagymázod egy raguban, brassóit készítesz belőle vagy vörösboros szejtánprököltöt, az már a te dolgod. Ettől fogva már csak tényleg kreatívitás kérdése az egész, én a diós brokkolis tésztát javaslom, szejtán kockákkal, vagy csíkokkal.

Négy főnek elég, ha apró rózsáira szedsz fél kiló brokkolit, durvára vágod a diót (kicsit kevesebb mint fél kilót), felkockázod, csíkozod a szejtánt (25-30 dekát), megfőzöl fél kiló szélesmetéltet, vagy amilyen tésztát szívesen eszel, a brokkoliból hagymával, fokhagymával, kurkumával, chilivel, szójaszósszal egy wokban ragut készítesz, hogy puhább legyen, nem árt lefedni, ja és kell még bele só, bors, apróra vágott petrezselyem (mily meglepő: ízlés szerint, az utóbbit pedig a főzési folyamat végén tedd bele).  A szejtánt kis olajon érdemes megpirítani a fokhagymával, majd összekeverni az egészet a tésztával, raguval a wokban. Megszórod Gran Padano sajttal (vagy amivel szeretnéd) és tálalásra kész is.

Jó étvágyat!

Balogh Robert

Balogh Robert

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni