close
CímlapZöldTe honnan eszel? Avagy az 50km-es kihívás

Te honnan eszel? Avagy az 50km-es kihívás

2023. november 10.

Idén ismét megszervezi klímaprogramját a Szabad Terek Hálózat, melynek középpontjában ezúttal a fenntartható termelés, étkezés és az aktív egyéni cselekvés áll. November 10-én a sajtó munkatársai egy kellemes reggeli keretében kóstolhattak meg 50 kilométeres körzetből beszerzett alapanyagokból készített finomságokat a Reggeli szakácsai jóvoltából. Baranya vármegyében az 50km-es kihíváshoz a Nappali és Triflafater csatlakoztak nagykövetként.

A klímaváltozás mindannyiunkat érint, hiszen komolyabb változtatás nélkül az élet alapvető feltételei, mint a tiszta víz, a tápanyagdús élelmiszer, a tiszta levegő válnak egyre nehezebben elérhetővé. Az 50 km-es kihívás célja, hogy egy hónapon keresztül lehetőségeinkhez mérten csak olyan élelmiszereket fogyasszunk, amit 50 kilométeren belül termeltek meg, vagy állítottak elő, így szezonális, termelői, jó eséllyel vegyszer- és csomagolásmentes alapanyagok, élelmiszerek kerülhetnek az asztalunkra.

„Az 50km-es program és a klímaakció a Szabad Terek egy korábbi vállalása, mellyel ahhoz szeretnénk valahogyan kapcsolódni, ami a világban történik, szeretnénk a világot egy kicsit jobb hellyé tenni” – mondta Rákos Blanka, a Szabad Terek Hálózat képviselője.
„Ez a kihívás tavaly a Marom Klub Egyesület projektje volt, mely a Szabad Terek Klímahetéhez kapcsolódótt, idén pedig arra gondoltunk, hogy ebből a korábban sikeres kihívásból készítünk egy országos kampányt, amelyhez a Szabad Terek városait használjuk majd. Budapesten kívül öt vidéki nagyvárosban van koordináló szervezetünk, ezek közül az egyik a Nappali. Az ő feladatuk, hogy

segítsenek meggyőzni az embereket arról, hogy az egyéni cselekvés igenis fontos,

nem csak a saját lelkiismeretünk megnyugtatására, hanem azért is, mert sok kicsiből igenis születhetnek nagy dolgok” – tette hozzá Rákos Blanka.
A klímaakció arra fókuszál, hogy mit tehetünk egyéni, illetve közösségi szinten azért, hogy lelassítható legyen a klímavészhelyzet. A program célja, hogy a résztvevők tudatosabban álljanak saját fogyasztási szokásaikhoz, felmérjék és átalakítsák szokásaikat egy fenntarthatóbb életmód érdekében, megismerjék a helyi termelőket és termékeiket, ezáltal erőforrásokat takarítsanak meg, csökkentsék az energiafelhasználást, a pazarlást, valamint saját karbonlábnyomukat.
Ugyanakkor Rákos Blanka kiemelte. „Célunk az, hogy ez ne csak egy akció legyen, hogy valaki ne csak egy hónapig próbálkozzon ezzel, hanem valóban olyan szokásokat alakítson ki, amelyek megváltoztatják a napi rutinját és ráébresztik arra, hogy így is lehet élni, sőt egészségesebb és fenntarthatóbb is.”
A kihívás baranyai nagykövetei a Nappali és Triflafater, melyek nem most ismerkednek a vendéglátás fenntarthatósági és társadalmi felelősségvállalási kérdéseivel, illetve a lokális gazdálkodással, hiszen a két cég már indulása óta komoly hangsúlyt fektet ezekre az értékekre.

„Ha már egy-két embert sikerül ezzel az akcióval inspirálni, akkor már jók vagyunk, ha még többet sikerül, akkor még jobbak! Szívesen veszünk részt az akcióban, ami számunkra nem egy hónapos kihívás, hanem egy élethosszig tartó kampány” – mondta Szép Tamás, a Nappali társtulajdonosa, aki az idáig vezető hosszú út nehézségeiről is beszélt, mert bár „az alapötlet és a filozófia megvolt”, nem kis feladatnak bizonyult, hogy minden alapanyaghoz megtalálják a megfelelő termelőt, aki a szállítást is vállalta. Később igyekeztek meggyőzni a beszállítókat, hogy ne csomagolják be a terményeiket, azokat inkább kimosható, újrahasznosítható konténerekben szállítsák ki. Ugyancsak nagy kihívást jelentett számukra olyan tejtermelőt találni, aki műanyag flakon, vagy zacskó helyett visszaváltós üvegekben szállítja le a termékeit.

„Évekbe telik mire egy-egy ilyen folyamat tényleg eljut oda, hogy elmondhatjuk, hogy nincs csomagolás, 50km-en belülről, megbízható termelőtől érkeznek az élelmiszerek, és azokat el is hozzák nekünk. Ez nagyon komoly munka” – hangsúlyozta Szép Tamás.
Rákos Blanka erre úgy reagált, „Más városokban nagyon sokszor emlegetjük a Nappalit, mert valóban példaértékű, amit itt csináltok. Amikor elküldted a listát, hogy mi érhető el nálatok 50km-en belül, honnan hozzátok az alapanyagokat, akkor arra gondoltam, milyen fantasztikus, hogy egy hely tud ebben a formában működni, még akkor is, ha nyilvánvalóan vannak ebben kihívások.”
Az ugyancsak nagykövet Triflafater elsősorban az erdő és a föld kincseivel, pontosabban szarvasgombászással foglalkozik, emellett Kóstolóházat is üzemeltetnek a Palkonya Gasztrofalu részeként. Hárságyi Balázs, a Triflafater tulajdonosa is hangsúlyozta, a vállalás számukra sem egy hónapra szól, hanem a cégfilozófia része. Az akcióban való részvételt pedig két okból is nagyon fontosnak tartja:
„Egyrészt a klímaváltozás az én szerény kis életidőmön belül is rendkívül komoly változásokat jelent, vannak például olyan ökoszisztémák, amelyek eltűnnek, emiatt az erdők képe teljesen átalakul. Másrészt ez a fajta szemléletváltás a vendéglátásban is kezd felértékelődni, maga a vendég is értékeli, hogyha tudja, mit eszik és az honnan van.”
Az 50 kilométeres körzetből beszerzett alapanyagokból egészen elképesztő és fantasztikus ízvilágú ételköltemények születtek, személyes kedvencem a Ciklon torta volt, melyet részben a frissen facsart dzsúzok melléktermékeként keletkező zöldség- és gyümölcsrészekből készítenek.

A fenntarthatóságot középpontba állító életszemléletben azonban kiemelt szerepet kapnak az olyan helyi piacok is, mint a város új vásárcsarnoka, melyben nagyjából 45 000-en fordulnak meg egy hét alatt, és ami egy magasabb látogatószámot is elérhetne, ha a termelők azokban a késő délutáni órákban is értékesítenének, amikor az emberek hazafelé tartanak a munkából.

Tavasztól késő őszig a Búza téren minden évben nagy sikere van a kizárólag helyi termelőkből összeálló Patrónus Termelői és Kézműves piacnak. Ugyanakkor a környékbeliek nem csak Pécs belvárosában, vagy a vásártéren szerezhetik be a család zöldség, gyümölcs, hús, tej, sajt és kenyér szükségletét, hanem a felújítás alatt álló Diana téri piacon, valamint az uránvárosi Hajnóczy piacon is, mely ugyancsak néhány éve újult meg teljesen.
A város mellett a Pécsi Tudományegyetem, Magyarország legzöldebb egyeteme is nagy hangsúlyt fektet a fenntarthatóságra, ebben a szellemben működik többek között a Pécsi Egyetemi Borbirtok, emellett a nyáron átadott csemegeszőlő mintakert fél hektáros telephelyen ugyancsak környezetbarát, fenntartható módon biztosítja a csemegeszőlő termelést, annak érdekében, hogy a nagymértékű magyar fogyasztói igényeket ne külföldi szőlőkkel kelljen kielégíteni.

A sajtótájékoztatón minden résztvevő hangsúlyozta,

akkor lehet komoly változást elérni, ha az emberek nem adják fel akkor sem, ha falakba ütköznek.

Mind fogyasztói, mind kereskedői, mind termelői oldalról vannak kihívások: olykor nehéz megtalálni a helyi termelőket, le kell mondani felkapott, távoli országokból érkező élelmiszerekről, a beszállító terményeinek minősége romlik, vagy teljesen eltűnik a piacról, a magas infláció hatására az emberek nem hajlandók megfizetni egy-egy fenntarthatóbb palettából összeállított szolgáltatást, jön egy világjárvány és így tovább. Éppen ezért a szervezők hangsúlyozzák:

minden elért eredmény eredmény, amivel felhívhatjuk a figyelmet a klímavédelemre és az ökotudatos gondolkodásra, valamint amellyel formálhatjuk saját szemléletünket és életmódunkat.

A kihíváshoz egyéni résztvevőként, szervezetként, iskolai/munkahelyi közösségként is lehet csatlakozniA kihívás 50KM#KIBESZÉLŐ facebook csoportjában a résztvevők megoszthatják egymással saját élményeiket, kétségeiket, sikereiket, illetve betekintést enged abba, hogyan csinálják mások!

Néhány őszi, szezonális zöldség és gyümölcs, ami beszerezhető Pécs 50km-es körzetében: Alma, Birsalma, Cékla, Csicsóka, Édesburgonya, Fehér káposzta, Fekete retek, Füge, Kelkáposzta, Kökény, Lila káposzta, Naspolya, Padlizsán, Pasztinák, Póréhagyma, Sütőtök, Szőlő, Vöröskáposzta, Zellergumó.

Aknai-Kiss Martina

Aknai-Kiss Martina

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni