close

Ahol minden összeér: SAP

Jelenleg az SAP a világ vezető integrált vállalatirányítási rendszere, az 1972-ben alakult SAP AG pedig a világ negyedik legnagyobb szoftvercége, vagyis az üzleti életben szinte megkerülhetetlen. A Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kara éppen ezért nagy hangsúlyt fektet az SAP oktatására. A tavaszi szemeszterben hat egyetemi partner vesz részt az SAP kurzusokon, hogy a hallgatók minél átfogóbb elméleti és gyakorlati tudással gazdagodhassanak.

A félévnyitó SAP előadást megelőzően a Természettudományi Kar és az egyetemi partnerek képviselői

kötetlen beszélgetést folytattak arról, miért kiemelkedően fontos az SAP oktatása, a hallgatók hogyan tudják majd kamatoztatni a megszerzett tudást a munkaerőpiacon,

a kurzusban résztvevő vállalatok miként tudják segíteni mind az egyetemet, mind a hallgatókat, illetve a jövőben hová lehetne továbbfejleszteni a kurzust.

Az SAP képzés kapcsán dr. Trócsányi András, a PTE Természettudományi Kar dékánja elmondta, a kurzus egy vállalati kapcsolatokon alapuló gyakorlatorientált képzés. Hangsúlyozta, hogy

az egyetemnek ma már nem csak a hagyományos oktatás és a kutatás, de a területfejlesztés, a régió, a térség felkarolása is feladata.

Mint elmondta, a dél-dunántúli térség a többi hazai területhez képest nincs jó helyzetben, az egyetlen nagy foglalkoztató jelenleg a Pécsi Tudományegyetem, a térség közepes és nagyobb méretű válalkozásokban nem bővelkedik.
„Társadalmi elvárás is, hogy fejlesszük a térséget, segítsük a munkaerő utánpótlást, képzéseket, szakképzéseket, továbbképzéseket biztosítsunk. A karon olyan oktatásra van szükség, amely tudományosan megalapozott, a hallgatók érdekeit szolgálja, és összekapcsolódik a munkaerőpiaccal, vagyis olyan végzettségű és szakmai tudással rendelkező munkavállalókat eredményez, amelyekre a vállalatoknak, cégeknek szüksége van. Az elmúlt másfél-két évben azon dolgozunk, hogy a régió meghatározó vállalkozóival, illetve azon túli piaci szereplőkkel kialakítsunk egy olyan kooperációt, ami ezeket a célokat szolgálja, és amelynek az egyik motorja a TTK Matematikai és Informatikai Intézete” – mondta dr. Trócsányi András.

Arra a kérdésre, miért fontos az SAP oktatás a régióban, mit profitálnak ebből a hallgatók és mit az egyes cégek, Jagodics Péter, a Körber Hungária Kft. képviselője elmondta „Az egyik motiváció az utánpótlás képzése, hogy megtaláljuk azokat az embereket, akiket szívesen látnánk a munkavállalóink között, vagy legalábbis megismerkednének velünk. Az a tapasztalatom, hogy jelenleg a hallgatók többsége nem úgy lép ki az egyetemről, hogy egyből el tudnak látni egy pozíciót, el kell telnie jó pár hónapnak, mire erre alkalmassá válnak. Nagyon sok informatikai területünk van, ezek közül az SAP csak az egyik, az pedig általános jelenség, hogy SAP fejlesztőkből hiány van. A kurzusban való részvétellel egy picit a mi oldalunkról tudjuk támogatni azt, hogy olyan emberek kerüljenek ki az egyetemről, akikkel sokkal könnyebben tudunk együtt dolgozni.”

Filetóth László, az AGCO Hungary Kft. képviselője elmondta, náluk a tehetséggondozási program egyik eleme a különböző egyetemekkel való együttműködés: „Nekünk is az a meglátásunk, hogy nem olyan emberek kerülnek ki a piacra friss diplomásként, akiket egyből tudunk használni, de ez nem is feltétlenül baj, hiszen nekünk is vannak belső képzéseink, saját junior programunk, felkaroljuk a tehetségeket, nem csak oktatást biztosítunk, de besegítünk diplomamunkákba is. Minél több forrásunk van, annál nagyobb valószínűséggel kapjuk meg azokat az embereket, akikre szükségünk van, akikre építeni tudunk.”

A képzésben részt vesz a pécsi SAP tanácsadó blueBAX Solutions is, melynek ügyvezetője, Késmárki Gergely elmondta, azért is szeretnének részt venni ebben a képzésben, mert a korábbi tapasztalatok alapján látják, hogy ez a rendszer működik.
„Jelenleg öt értékes hallgató dolgozik nálunk, programozók és gazdaságinformatikusok, közülük hárman, vagy négyen idén teljes állásba fognak átlépni. Az a tapasztalatunk, hogy jó együtt dolgozni a PTE-s hallgatókkal, hogy már egyetem alatt is értékes munkavállalókká válnak, még akkor is, ha csak részmunkaidőben tudnak nálunk munkát vállalni. Munkaerőpiaci szempontból nehéz jó szakembert találni, aki nem csak jó szakember, hanem jó ember is.

Motivált embereket keresünk, és talán ha a versenypiaci cégek belépnek az egyetemre, és megmutatják magukat, akkor tudják motiválni a hallgatókat.

És ez nem csak az SAP-ra igaz. A programtervező informatikának, a gazdaságinformatikának szüksége lenne arra, hogy megjelenjenek a képzésben a piaci szereplők, akik húzzák az egyetemistákat és ösztönzik őket arra, hogy tanuljanak, legyenek jók, legyenek kiválóak, ne csak elvégezzék az egyetemet, hanem úgy lépjenek tovább innen, hogy együtt ténylegesen tudjanak kezdeni valamit a tanultakkal.”

Kárpáti Miklós, a Bonafarm képviselője is a gyakorlati oktatás és a gyakornoki programok jelentőségét hangsúlyozta, mint mondta, „akik nálunk kezdtek gyakornokként, azok általában maradtak is.”
„Az SAP zártabb világ, mint mondjuk a Java fejlesztés, ezért szükség van egyfajta ismeretterjesztésre, meg kell ismertetni a hallgatókkal, hogy van egy ilyen programozási nyelv, van egy ilyen programozási környezet, ami különbözik a többitől, ami egy teljesen más világ. Ha kapnak lehetőséget arra, hogy megismerkedjenek vele, akkor el tudják dönteni, tetszik-e nekik, vagy sem. Ha pedig tetszik nekik, akkor már tudni fogják, melyek azok a cégek, amelyekre rá tudnak csatlakozni, például az SAP Hungary-ra” – hangsúlyozta Pánczél József, az SAP Hungary képviselője.

Az SAP sokrétűségét az is mutatja, hogy a megbeszélésen jelen volt, illetve részt vesz a képzésben az ERP Consulting Zrt. is. A 100%-ban magyar tulajdonban lévő cég az SAP ERP szoftver tanácsadásával, komplex SAP és IT projektekkel foglalkoznak. „A tanácsadó az, aki megmondja, mi történjen az SAP-val, a fejlesztő az, aki ehhez hozzáteszi azokat a szoftver eszközöket, melyekre szükség van a megvalósításhoz. A tanácsadás célja, hogy segítséget nyújtson más cégeknek az SAP bevezetéséhez, melyhez gyakran szükség van az adott cég folyamatainak az új rendszerhez való hozzáigazításához is” – mondta a vállalat képviselője, Huszár Gábor.

A vállalati partnerek egyetértenek abban, hogy az egyetemi színtereken való részvétel fontos része az employer brandingnek is. Nagy előnyt tud jelenteni, hogy az álláspiacra kikerülő fiatal tehetségek már a tanulmányaik során megismerik az egyes cégeket, hogy mivel foglalkoznak, mit képviselnek. Ez azért is fontos, mert ahogy a jelenlévők fogalmaztak, „az SAP se nem szexi, se nem fancy”, a mai fiatalokra inkább az a jellemző, hogy

játékokat akarnak fejleszteni, mert az menő, pedig az SAP-ban valódi kihívások, igazán nagy megoldandó problémák várnak rájuk.

„Ez egy jó kihívás, ezzel érdemes foglalkozni, és legalább annyi öröm van benne” – húzta alá Késmárki Gergely.

„A programtervező informatika, illetve a gazdaságinformatika szakokon nagyjából 100-120 elsőéves hallgató van jelen évente. Az SAP kurzus előbbi képzésen kötelezően választható, míg utóbbi szakon kötelezően teljesítendő. Tudjuk azt, hogy ez a képzés fontos, ezért a későbbiekben szeretnénk továbbfejleszteni, azonban mi csak alapképzést tudunk nyújtani, ami azt jelenteni, hogy a hallgatók különböző alaptudások birtokában fogják elhagyni az egyetemet. Ugyanakkor folyamatosan figyeljük a piaci a mozgásokat és látjuk, hogy az SAP tudással bizony nagyon jó állásokat lehet elfoglalni, így jött az ötlet, hogy próbáljunk meg bevonni külső erőforrásokat, közreműködőket, melyek közül az elsők Körber Hungária Kft. és az SAP Hungary voltak.  Így már nemcsak felhasználói, hanem a fejlesztői szinten tudunk oktatni. Az újabb partnerek csatlakozásával nem csak meg tudjuk tartani, de ki is tudjuk majd bővíteni ezt a kurzust, melynek során –  teljesen újszerűen – a gyakorlati órák keretében több fejlesztő fogja segíteni a hallgatóinkat, akik így a legjobb szakértőktől tanulhatnak, és kaphatnak útmutatást” – mondta dr. Papp Margit, a TTK Matematikai és Informatikai Intézetet igazgatója, a programtervező informatikus szak szakfelelőse.

A karon hosszútávon szeretnének kialakítani egy SAP specializációt is ebből a közös összefogásból, sőt, felmerült egy SAP külső tanszék létrehozásának gondolata is.
Az aktuális kurzusfelvételi időszak során pillanatok alatt betelt a kurzus 66 fős létszáma, emiatt a tantárgy felelőse, a PTE TTK Matematikai és Informatikai Intézet adjunktusa, dr. Lendvai Tamás számos e-mailt kapott hallgatóktól, akik a létszámkeret ellenére szerettek volna bekerülni a tanórára. Emellett már külföldi hallgatóktól is érkezett érdeklődés, tervezik e kurzust angol nyelven is elindítani.
„Korábban még nem láttam olyat, hogy 6 cég vett volna részt egy kurzuson, pedig ez egy határozottan jó koncepció, hiszen olyan munkatársak, partnerek lesznek jelen a félév során, akik ebből élnek, ebben dolgoznak, ezt csinálják egész nap, akik éppen ezért sokkal hitelesebbek. Nagyon örülök neki, hogy idén már nem csak programtervező-, gazdaság-, de mérnökinformatikusok is részt vesznek majd az órákon. A

 66 fő egy igen korrekt létszám, amely alapján úgy gondolom, hogy lesznek olyan kiemelkedő teljesítményt nyújtó hallgatók, akik a későbbiekben SAP programfejlesztéssel fognak foglalkozni a versenyszférában. A gyakorlati tudás elsajátítása mellett pedig azt is látni fogják, ha szorgalmasak és kitartóak, akkor lehetőségük lesz bekerülni egy kiváló szakmai gyakorlati helyre is”– szögezte le dr. Lendvai Tamás.

Az SAP nehezen látható, emiatt nehezebben is kommunikálható a hallgatók felé, éppen ezért tavaly októberben a TTK megrendezte az első SAP szakmai- és karriernapot, melynek egyik célja az SAP üzleti felhasználásának és fejlesztésének gyakorlati megközelítésű bemutatása volt konkrét példákon keresztül, hiteles szakemberek bevonásával.
Fontos kiemelni, hogy a kurzus nem csak modern formában, de modern környezetben is zajlik majd, hiszen tavaly szeptemberben a Körber Hungária Kft-nek köszönhetően az egyik tanterem teljes felújításon esett át annak érdekében, hogy kialakításával és eszközeivel hozzájárulhasson az SAP kurzus sikerességéhez. Ebben a teremben került sor a félév első, bevezető SAP előadására, melynek keretében elsőként röviden bemutatkoztak a közreműködő vállalatok, majd az SAP Hungary képviselője az ABAP programozás alapjairól tartott előadást.

A kurzusról bővebben dr. Lendvai Tamást, a PTE TTK adjunktusát, vállalatkapcsolati referensét, a tantárgy felelősét kérdeztem:

Miért fontos eleme az SAP oktatás a TTK kurzusainak?
Az SAP S/4 HANA vállalatirányítási rendszer elsősorban egyértelmű piac- és versenyképessége alapján tölt be kiemelt szerepet a PTE TTK képzéseiben. Jelenleg közel négyszáz meghatározó nagyvállalat, tanácsadó és fejlesztőiroda keres SAP tudással rendelkező munkavállalókat.

Ezek nagy része gyakornoki programokba és junior pozíciókba is várja az egyetemen tanulmányokat folytató, illetve már végzett hallgatókat.

Az SAP alkalmazással és (program)fejlesztéssel kapcsolatos tantárgyakat megfelelő színvonalon teljesítő hallgatók részben a közreműködő vállalati partnereinknek köszönhetően, részben a versenyszféra munkaerő kereslete alapján könnyen helyezkedhetnek el ezekben a pozíciókban.

Mit gondol, milyen értéket képvisel jelenleg a gyakorlati SAP tudás a munkaerőpiacon?
A vezető, hazai álláshirdetési portál adatai alapján jelenleg közel 1100 olyan közép- és nagyvállalati, illetve fejlesztő irodai nyitott pozíció van, amelynek eredményes megpályázásához az SAP vállalatirányítási rendszer (egyes területeinek) elméleti és gyakorlati ismerete elvárt vagy javasolt. Álláspontom szerint az SAP alkalmazására, bevezetésére, fejlesztésére vonatkozó magabiztos tudás kiemelt értéket képvisel és megélhetési lehetőséget biztosít.

Mikor indult és azóta miként változott a karon az SAP oktatás?
Az SAP oktatás dr. Pauler Gábor tanár úr vezetésével 2014. őszén jelent meg a PTE TTK Szentágothai Szakkollégium képzési kínálatában az IT Services and Solutions Hungary Kft. programfejlesztő munkatársainak bevonásával, majd több éven keresztül vizsgafelkészítő tanfolyamok kerültek megvalósításra. Az SAP alkalmazására és fejlesztésére vonatkozó tantárgyak ezzel párhuzamosan fokozatosan jelentek meg a gazdaságinformatikus és programtervező informatikus képzésekben. 2023-tól az SAP Hungary Kft. és a Körber Hungária Kft. látja el az SAP ABAP programozó tantárgyak oktatását, 2024-től pedig további négy partner – AGCO Hungary Kft. BlueBAX Solutions Kft., Bonafarm Csoport, ERP Consulting Zrt. – senior programfejlesztői csatlakoztak az SAP programozás oktatásához.

Milyen előnyökkel jár a hallgatók számára a kurzus teljesítése?
Az érdemjegy megszerzésén túl az elsajátítható piacképes tudásnak köszönhetően, megfelelő teljesítmény, ambíció és céltudatosság esetén a tantárgy elvégzése a legjobb hallgatóknak lehetőséget biztosít a képzési partnereink, más nagyvállalatok, fejlesztő irodák gyakornoki programjaiba való belépésre, melyek megalapozhatják a junior pozíciókba való átlépést.

Hogyan segítik a kurzust az egyetem partnerei?
A partnereink piacképes, jövőbemutató és hiteles tudás átadásával segítik elő hallgatóink sikeres munkaerőpiaci elhelyezkedését.

Az üzleti szemléletmód, a vállalati kultúra átadásával eredményesen egészítik ki a felsőoktatási szféra tudományos alapokra állított oktatási tevékenységét.

A képzésben résztvevő vállalatok szenior programfejlesztői elsősorban az előadások elméleti anyagainak és a gyakorlati tanórák feladatainak kidolgozásában, valamint a féléves hallgatói projektmunka összeállításában vállalnak szerepet, valamint konzultációs lehetőséget biztosítanak a hallgatókat.

Folyamatosan növekszik a résztvevő partnerek száma. Miért előnyös a hallgatóknak, hogy egyre több cég jelen van a kurzusokon?
A folyamatos bővítés a hallgatóknak garanciát jelent a tantárgy hosszú távú elérhetősége mellett a hiteles, piacképes és egyértelműen álláslehetőségre váltható tananyagtartalomra. A hallgatók már tantermi környezetből megismerhetik azokat az üzleti skill-eket, logikát, gondolkodásmódot, értékrendet és munkakultúrát, amelyekkel más hallgatók csak a versenyszférában találkozhatnak.

A kurzus hallgatói nemrégiben első helyezést értek az iExpo fordított állásbörzén.

Aknai-Kiss Martina

Aknai-Kiss Martina

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni