close
Címlap17. Partnerség a célok eléréséértKörber termet avattak a TTK-n

Körber termet avattak a TTK-n

A PTE Természettudományi Kar és a Körber Hungária együttműködésének köszönhetően egy tanterem újult meg az Ifjúság úti campus E épületszárnyában, az oktatási környezet modernizálása és a Körber Hungária nyújtotta lehetőségek első kézből való tapasztalása érdekében. A szeptember 1-jei ünnepélyes megnyitón beszédet mondott a Körber részéről Katona Gábor ügyvezető igazgató, továbbá az egyetem és a TTK képviseletében dr. Trócsányi András dékán és dr. Papp Margit intézetigazgató.

Az teremavató ünnepséget Michael Stietz, a Körber Technologies gyártásért felelős alelnöke, valamint Inotai István, a Körber Hungária ügyvezető igazgatója is megtisztelte jelentlétével. „Valóban ünnepi ez az alkalom, sosem volt még ilyen szép termünk! Hízelgés, bókolás nincs: logó nélkül is szép lenne, ez a kivitelezőt dicséri, logóval, dizájnnal, technikával pedig azt gondolom, hogy egyedülálló” – emelte ki dr. Trócsányi András dékán a megnyitó ünnepségen, miután angol nyelven is üdvözölte a vendégeket. Hozzátette: „a hallgatóink legnagyobb hányada informatikát tanul. A természettudományok mellett informatika, sporttudomány, agrártudomány és tanárképzés adja a portfóliót.”

Mindegyik képzés esetében nagyon fontos az, hogy ne csak elméleti tudást adjon, hanem naprakész, gyakorlati tudással és vállalati-társadalmi kapcsolatokkal ruházza fel a munkaerőpiacra kilépő diplomásokat. Utóbbi téren az előrelépés a Természettudományi Kar céljai között előkelő helyen szerepel. „Az itt jelenlévő Körber vezetőkkel elindult egy intenzív beszélgetés, amelynek egyik oldala a képzésben történő részvétel, ahol a hallgatóink valós, multinacionális vállalati környezetben merítkezhetnek meg, a másik oldala pedig a fizikai manifesztum: hogy egy gyönyörű termet tudunk ma felavatni.” A dékán megköszönte a hallgatók jelenlétét is, akik annak ellenére sokan eljöttek, hogy oktatás a mai napon még nem volt számukra. Dr. Trócsányi András hangsúlyozta: 

„Ez a terem az Önöké lesz. Használják, hasznosítsák, óvják meg ilyen szép állapotában.”

„Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy a termékinket az Egyesült Államoktól a Távol-Keletig mindenhol használják, például a gyógyszeriparban is. Ez csak azért lehetséges, mert akikre elsősorban építünk az a több, mint ezer magasan képzett munkavállaló, kollega, akik ezt lehetővé teszik. Nagy öröm számunkra, hogy ők egyre nagyobb számban a PTE-ről jönnek, az együttműködésünknek köszönhetően” – húzta alá Katona Gábor, a Körber Hungária ügyvezető igazgatója, majd a kollaboráció történetét ismertette, amelynek több évtizedes hagyománya van.

2018-ban kötött stratégiai együttműködési megállapodást a PTE és a Körber Hungária, de a kapcsolat még a Hauni-s időkből ered, amikortól fogva a cég szakemberei bekapcsolódtak a hallgatók oktatásába. „Ezt az együttműködést kezdtük el 2018-ban professzionalizálni, amelynek a legfontosabb manifesztációja az idén januárban aláírt PTE-Körber Kompetencia Központ, azzal a céllal, hogy egyre több együttműködést tudjunk létrehozni, és a karokkal való kooperációt egy esernyő alá tudjuk vonni. Rendkívül kedvezőek a tapasztalataink, nagyon jó az együttműködés” – emelte ki Katona Gábor ügyvezető.

Megnyitó beszédében azt is elmondta a vezető, hogy a Körber számára a TTK-n a legfontosabb az informatikai képzésbe való becsatlakozás, ez elsősorban gazdasági és programtervező informatikusokat jelent, akik az őszi kurzuslistában már megtalálják azokat a tantárgyakat, amelyek a legjobban tudja a tudástranszfert biztosítani a cég és az egyetem között nagyvállalati IT megoldásokhoz és SAP vállalatirányítási témákhoz kapcsolódóan. „Fontos tudni, hogy a Körber Hungária egyre nagyobb szerepet kap a Körber globális IT világában, egyre több helyre. Csak itt a telephelyen 50+ informatikus kollegát alkalmazunk, akik gyakran informatikai, projekteket csinálnak Japánba, Németországba, az Egyesült Államokba az egész világot lefedve.

Feltett szándékunk, hogy a kooperációkat tovább növeljük, fő vízió, hogy az egyetem mind a tíz karával együttműködést szeretnénk létrehozni, ennek szép ékköve ez a terem, amely a KTK és a MIK után már a harmadik kar, ahol Körber-termet avathatunk”

– tudhattuk meg Katona Gábortól, aki a hallgatókat további ötletek gyűjtésére bátorította, hogy bátran mondják el, fogalmazzák meg és juttassák el hozzájuk ötleteiket: mi az, ami hiányzik, amit szeretnének vagy amire szükség lenne. 

Dr. Papp Margit, a PTE TTK Matematikai és Informatikai Intézet igazgatója köszöntőjében elmondta: „öröm egy ilyen korszerű technológiával felszerelt teremben, jó feltételek mellett, lépést tartva a digitális kor követelményeivel kezdeni az új tanévet.

Rövid idő alatt ez már a harmadik sikeres lépés az együttműködésünk terén:

a szakmai gyakorlati helyek biztosítása indult el legelőször, utána jött az SAP programozási tantárgy oktatásába való bekapcsolódás, most pedig itt állunk, ebben a szép teremben, és alig várom, hogy itt órát tarthassak!”

Az esemény ünnepélyes szalagátvágással zárult.

Tóth Mariann

Tóth Mariann

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni