close
CímlapEgyetemi életMárvány memento

Márvány memento

2023. szeptember 05.

Százesztendős fennállását ünnepelte a PTE Állam- és Jogtudományi Kara egy konferenciával szeptember 5-én, melynek zárásaként egy emléktáblát is avattak a kar A épületének földszintet és az első emeletet elválasztó lépcsőfordulójában.

„Aki nem becsüli a múltját, nem érdemli a jövőjét”

– idézte a mondást dr. Bódis József rector emeritus, az UQA elnöke. Hozzátette: „Ha nem lett volna az elmúlt 100 év, nem állnánk itt. Az elmúlt esztendőkben sok volt a változás, és lesznek is – most éppen modellváltás, melynek elkötelezett híve vagyok. Rektorként is azokat az átalakítási lehetőségeket kerestem, melyek a korábbi rendszer korlátait lazították. A modellváltás révén most először van saját vagyonunk, nincs hitelünk, a korábbihoz képest kétszerannyi forrás áll rendelkezésre, rugalmasabb működési és finanszírozási formákban. A cél az, hogy a teljesítmény megerősödjön a hétköznapi létben is” – húzta alá, majd megállapította: „Ehhez az egyetem nem nagyon szokott hozzá, de a finanszírozási szerződés szerint jelenleg költségvetésünk 40, 2025-től pedig már 50%-át a teljesítményünk alapján kapjuk meg. Mindezt úgy, hogy magunk választhatjuk ki, mely területeken, mely paramétereket mentén ítéltessünk meg. Ezt kell tudatosítani minden egyetemi polgárban, a hallgatókban is.”

A jogi karhoz visszakanyarodva kifejtette: „Az Állam- és Jogtudományi Kar magas presztízse, az életben remekül teljesítő hallgatóinak sokasága igazi kincs. Erre támaszkodva úgy gondolom, bármilyen nehézséget  meg tudunk oldani. Köszönöm mindenkinek a munkáját, aki a jogi kar életét történelemmé tette, és köszönet a maiaknak is , hogy a jelent történelemmé teszik. Gratulálok a jogi karnak ahhoz a fejlődési ívhez, melyet bejár!”

„Pécs nem száz éve a jogi felsőoktatás fellegvára”

– szögezte le dr. Fedeles Tamás rektorhelyettes, a PTE Centenáriumi Programbizottságának elnöke, utalva arra, hogy az 1367-ben, Magyarországon elsőként alapított egyetemnek egyik leghíresebb oktatója Galvano Bettini da Bologna jogtudós volt. „Néhány évig tanított Pécsett, majd visszatért Itáliába, ahol a mai sztárprofesszorokhoz hasonló fizetést, presztízst élvezett.”

Bár a 14. század végére elhalt a középkori pécsi egyetem, a jogi képzés – alacsonyabb szinten ugyan, de – folytatódott, a városvezetők pedig azon munkálkodtak, hogy a felsőfokú jogászképzésnek ismét Pécs lehessen otthona.  
„A centenáriumi programok megkomponálásakor gondot fordítottunk arra, hogy az alapító karok komoly szerepet kapjanak az ünneplés során” – árulta el dr. Fedeles Tamás, majd a felidézte a jogi kar eseményei közül a tavalyi kiállítást és könyvbemutatót. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az ünnepség pénteken a kar jeles alumnusainak találkozójával folytatódik.


A kar jelene-jövője kapcsán zárásként annak vezetője, dr. Fábián Adrián a nemzetközi láthatóságot, és a modellváltás által nyújtott lehetőségek kiaknázását emelte ki. Kijelentette: „A cél, hogy legalább olyan színvonalon működtessük a jogi kart, mint ahogyan azt elődeink megálmodták.  A hagyományok felelevenítése fontos, de a szilárd alapokon tovább is tudunk fejlődni.”

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni