close
CímlapEgyetemi életProgramok a Centenárium jegyében

Programok a Centenárium jegyében

2023. április 19.

2023 októberében lesz kerek száz esztendeje annak, hogy a Pozsonyból városunkba költözött Erzsébet Tudományegyetemen megkezdődött az oktatás, melynek köszönhető, hogy Pécs ismét egyetemmel büszkélkedhet. A Centenáriumi programok már két éve zajlanak, az előttünk álló időszak fénypontjairól dr. Fedeles Tamás rektorhelyettestől, a Centenáriumi ünnepségek legfőbb motorjától kértünk szubjektív ajánlót.

„Sok eseményt tervezünk, ezeket a Centenárium központi oldalán lehet nyomon követni. Szubjektíven viszont szívesen kiemelek néhányat.
Három OTDK szekciónak adott otthont áprilisban a Pécsi Tudományegyetem Centenáriumi programsorozatunk részeként. Ez mindenképpen az egyik legrangosabb hallgatói tudományos esemény, mely kétségkívül a legnépszerűbb is.
A Tudomány csarnokai című projekt nyit majd a város felé: ez egy olyan kiállítás lesz, mely az egyetem egykori létesítményeit mutatja meg, a mai épületek elé húzott molinókkal. A város harminc pontján lehet majd ezeket megtekinteni. Az előkészületek megtörténtek, április második felében várhatók az első megjelenések. Ezt az eseményt Lengvári István, az Egyetemi Levéltár  igazgatója koordinálja. Egy buszra is felkerült logó, hogy a városban járóknak is nap mint nap eszükbe jusson a Centenárium.

Erzsébet királyné és a magyarok

Április végén Erzsébet királyné és a magyarok címmel rendezünk egy nagyszabású országos konferenciát. Azt a széles kontextust próbáljuk meg majd áttekinteni, amely Erzsébet királynéhoz köthető oktatáspolitikai, művelődéstörténeti szempontból. Ehhez egy kiállítás is kapcsolódik majd, amelyet a PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont Történelmi Gyűjtemények Osztálya munkatársai koordinálnak, Dezső Krisztina vezetésével. Tavaly nekik köszönhetően nyert országos hírt a Klebelsberg konferencia programjaként megvalósult tárlat, mely Szegedet, Debrecent és Budapestet is meghódította.
Május elején Határtalan közösségek címmel egy nemzetközi  szimpóziumot rendezünk, melynek fókuszában a diaszpóra áll a. A rendezvény védnöke pedig Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár.

 A legfontosabb rendezvények 2023. őszre esnek. Szeptember 1-jén tartjuk az ünnepélyes centenáriumi tanévnyitót, s aznap csendül majd fel először Vajda János oratóriuma, melyet kifejezetten a Centenáriumi tanévnyitó alkalmából komponált. Pécs város napján a hagyományos ünnepi hangversenyen mutatják be a művet a Művészeti Kar hallgatói a Pannon Filharmonikusokkal kiegészülve.
Centenáriumi ünnepségsorozatunk ékköve 2023. október 14. Száz évvel ezelőtt ezen a napon volt a pécsi Erzsébet Tudományegyetem első hivatalos tanévnyitó ünnepsége, melyen maga gr. Klebelsberg Kuno akkori vallás- és közoktatásügyi miniszter is beszédet mondott. Emléktábla-avatással készülünk, és aznap estére egy különleges egyetemi bált is szervezünk, melyen megkóstolhatjuk azt az Erzsébet-bort is, aminek alapját a 2020 szeptemberében, a programsorozat kezdetén szüreteltünk a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetben.
Azt gondolom, méltó zárása lesz ez a több, mint kétéves programsorozatnak, melyet a százéves évforduló jegyében megvalósítottunk.”

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni