close
Címlap14. Óceánok és tengerek védelmeITHAS akadémia: tanulás és élmény!

ITHAS akadémia: tanulás és élmény!

A Nemzetközi Tengeri Turisztikai és Vendéglátóipari Akadémia (International Tourism and Hospitality Academy at Sea - ITHAS) egy egyedülálló, élményalapú oktatási program, amelyet dr. Nevenka Čavlek, a Zágrábi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karának oktatója hozott létre, és működtet több egyetemmel együttműködve 2005 óta. A különleges képzésen 2021-ben a PTE KTK két kiváló turizmus és vendéglátás szakos hallgatója, Rétei Regina és Varga Patrik is részt vehetett, lehetőségük nyílt körbehajózni a Perzsa-öblöt egy lélegzetelállító vitorláshajón, a Shabab Oman II fedélzetén. Ez alkalommal Rétei Reginát kérdeztük az ITHAS során szerzett élményeiről.

Mi motivált arra, hogy belevágj?

Leginkább a kíváncsiság. Egyik célom az életben, hogy minél több országot meglátogathassak és úgy gondoltam ez egy különleges módja lenne felfedezni ezeket az országokat.

Milyen élmény volt ez az egy hónap, milyen pluszt adott?

Életem egyik legjobb hónapja volt!

A meglátogatott országok fenntarthatóságáról kibővítettem tudásomat, illetve a Dubai Expo által még több ország kultúrájával találkozhattam. Mivel csak angolul kommunikáltunk, így ezt is tudtam fejleszteni. A hajós életet is nagyon különleges volt megtapasztalni, főképp úgy, hogy Shabab Oman II a haditengerészet hajója. Életre szóló barátságokat kötöttünk ott a diákokkal, a professzorokkal, valamint a hajó legénységével is. Ténylegesen úgy éreztük, hogy egy család vagyunk.

Volt benne kihívás is?

Kihívásnak mondanám a haditengerészeti rendhez való hozzászokást, mert szokatlan volt, hogy sorakozóra kellett menni minden reggel, hogy percre pontosan be volt osztva az időnk, illetve, hogy tényleg

azt az életet éltük, annyi munkát elvégeztünk, mint amit a tengerészek.

Valamint az is furcsa volt, hogy internet hozzáférésünk alig volt, a családjainkkal és barátainkkal ritkán tudtuk felvenni a kapcsolatot.

Fotó: Rétei Regina

Interjú dr. Nevenka Čavlek professzorral, az ITHAS program vezetőjével »

Global Perspectives díjat vehetett át dr. Nevenka Čavlek »

Élménybeszámoló a fedélzetről »

Tóth Mariann

Tóth Mariann

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni