close
CímlapZöld 4 zöld elismerés az év végére!

4 zöld elismerés az év végére!

2021. december 22.

További két rangos díjjal fejelte meg a Pécsi Tudományegyetem Zöld Egyetem Programja a múlt heti eredményeit – azt, hogy ismételten a Pécsi Tudományegyetem az ország legzöldebb felsőoktatási intézménye és azt, hogy bekerült a világ TOP 50 zöld egyeteme közé. 2021-ben a PTE-é a Magyarország Kerékpárosbarát Munkahely 2021 elismerés, illetve a Passzold vissza, tesó kampány kapcsán Kommunikációs díjat vehetett át az intézmény. E kapcsán tartott sajtótájékoztatót dr. Szili Katalin, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács elnöke, Decsi István kancellár (mindketten az Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány kuratóriumának is tagjai), valamint Kulcsár Tünde, a Zöld Egyetem Program koordinátora december 22-én a PTE Kancellária épületében.
Előzetesen álljon itt a 2021 végére elért díjak listája:

TOP 50 között a GreenMetric World University Rankings-ben
továbbra is PTE a legzöldebb egyetem Magyarországon
Kerékpárosbarát munkahely 2021
Passzold vissza, tesó kampány kommunikációs díj

„Példaértékű a PTE tevékenysége: 956 egyetemből 17 helyet javítva 42. helyre lépett előre a GreenMetric World University Rankings szerint, országos első helyét pedig megőrizte. A fenntarthatóság és a zöld gondolat az egyetem kiemelt karaktere, hiszen fontos megőriznünk a jövő generációi számára is élhető glóbuszt. A modellváltással az Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány kuratóriumának is célja, hogy

fenntartható fejlődés stratégia mentén működjön a PTE.

Ennek már folyamatban van a megalkotása, s e mentén tervezünk a rendszerszerű problémákra rendszerszerű válaszokat adni, évekre lebontott programtervekkel, jól meghatározott feladatkörökkel.

Két dimenzióban gondolkodunk: az egyetem mint fenntartó intézmény fenntarthatóvá formálásán és azon, hogy az oktatás és kutatás terén is manifesztálódjon a zöld gondolat” - mondta el Szili Katalin, majd hozzátette: „Ami a zöld egyetemek rangsorát illeti,

az a cél, hogy a következő 5-6 évben kerüljünk be a világ első húsz zöld felsőoktatási intézményei közé.”

„Ambiciózus a célunk,mert nagy feladat a világ első legjobb 20 egyeteme közé kerülni fenntarthatósági téren. A világrangsor összetett metrika mentén áll össze,

a PTE előkelő helyezése mögött rengeteg munka és erőfeszítés van”

- hívta fel a figyelmet Decsi István kancellár. „Ez a tudatosság a mindennapokban is meg kell, hogy jelenjen, továbbá minden szabályzatunkban, minden fejlesztésben figyelembe kell venni.

E téren is vannak már eredményeink: a vízgazdálkodásban a tudatosság egyebek között az uszoda vizének újrahasznosításával valósul meg, az autóflotta hibrid járművekkel bővült, a PTE épületeinek pedig 60%-a megújuló energiaforrásból működik. A fenntarthatóság a leendő Technológiai és Innovációs Parkban is központi szereppel bír majd, illetve az MVM-mel megújított stratégiai szerződésnek is központi eleme.”

„A Kerékpárosbarát munkahely 2021

cím elnyeréséhez olyan intézkedések járultak hozzá, mint a kerékpáros útmutatók létrehozása, kerékpáros bejáratok kialakítása, szerviz szolgáltatások, szemléletformáló akciók. Utóbbi kapcsán talán elég a világszerte visszhangot kiváltott  MOONBIKE programot említenem” - mondta el Kulcsár Tünde, a Zöld Egyetem program koordinátora.

„A Passzold vissza, tesó kampány keretében a PTE közel 300 kiló használt mobiltelefont gyűjtött össze, a kampánnyal elnyertük a Kommunikációs díjat.

A Virtuális Erőmű Programban pedig szintén szintet lépett az egyetem: egyrészt a tudatos energiahasználatát ismételten elismerték ezév októberében, másrészt két új mentori szerepet is felvállalt az egyetem. 2022-re olyan projektekkel készülünk, melyek szélesebb körben teszik lehetővé azt, hogy hallgatókat is bevonjunk aktivitásainkba.”


A PTE a PLANET BUDAPEST 2021 környezetvédelmi rendezvényen is megcsillogtatta a fenntarthatóság terén elért eddigi eredményeit. Ennek egyik eleme az ún. Green Aura projekt bemutatása volt. Az erről szóló terepasztalt Győrffy Zoltán kapcsolati igazgató mutatta be a sajtó képviselőinek.

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni