close
CímlapZöldPlanet Budapest és PTE: fenntarthatóságból példát mutatni

Planet Budapest és PTE: fenntarthatóságból példát mutatni

2021. december 03.

A Planet Budapest fenntarthatósági expón Magyarország legzöldebb egyeteme, a PTE is bemutatkozik számos projektjével. A december 5-ig tartó kiállításon rengeteg érdekes, innovatív megoldással ismerkedhetnek meg a látogatók, akik a többezer négyzetméteren ismeretterjesztő, környezetbarát élményközpontba látogatnak, ahol még a felállított standok is újrahasznosítható anyagokból készültek.

A Planet Budapest 2021 programon résztvevők nem csupán a Pécsi Tudományegyetem klíma- és környezetvédelmi, fenntarthatóságot célzó kezdeményezéseit, mint a Zöld Egyetem, a Green AURA projekt, vagy a MoonBike, hanem magát az intézményt, és a várost is megismerhették. Ebben egyrészt egy izgalmas kiterjesztett valóság terepasztal és a hozzá tartozó interaktív app segítette őket, amely 3D-s, virtuális megjelenítéssel igazán élményszerűvé varázsolta a bemutatkozást. Másrészt a baranyai intézmény által elnyert díjak ott díszelegtek a kartonpapírból készült polcokon, köztük a legfrissebb: a PTE hazai beiskolázási díja is, a PR Excellence Hungary Award.

Másrészt az Irány a PTE applikáció letöltése után a képzési paletta mellett az érdeklődők a napi tematikus kvíz kitöltésével még többet tudhattak meg arról, hogy mit tesz a Pécsi Tudományegyetem a bolygónkért, és mik azok a zöld projektek, tevékenységek és eredmények, amelyeknek köszönhetően elnyerte a Magyarország legzöldebb felsőoktatási intézménye címet, és a világranglista 59. helyére lépett e tekintetben. A víz és szennyvíz, közlekedés és épített környezet, energia, hulladék, zöld felületek és környezet, valamint a jóllét és egészség témakörökbe nyújtott betekintésen túl három darab okosórát, valamint PTE ajándékcsomagot nyerhetnek a kérdésekre helyes választ adó érdeklődők! Még nem késő kitölteni a kvízt! Keresd a Játék menüpontban! Töltsd le hozzá az Irány a PTE applikációt »

A PTE standjának még zöldebb megjelenéséhez a Botanikus Kert járult hozzá élő, dézsás növényekkel, valamint azok, akik a helyszínen helyesen válaszoltak a kérdésekre, kis élő kaktuszt nyerhettek. Bemutatkozott továbbá a Solar Decathlon-on induló Lungs of the City csapat is.

A Pécsi Tudományegyetem részvételének jelentőségéről dr. Szili Katalint, az Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány Kuratóriumának tagját kérdeztük a helyszínen: ”Az egyik legfontosabb indíték önmagában az, hogy a pécsi egyetem az első helyezett a zöld egyetemek között, ez azt mondatja, hogy

nekünk itt a helyünk, be kell mutatnunk, hogy miért vagyunk mi elsők Magyarországon, és ötvenkilencedikek a világban”

– hangsúlyozta a PTE ÁJK alumnája. 

Dr. Szili Katalin, Kulcsár Tünde és Győrffy Zoltán a Planet Budapesten (Fotó: Hubay József)

A Planet Budapest fenntarthatósági expón véleménye szerint jól teljesített az egyetem: „önmagában az a terepasztal, ami megjeleníti a zöld projektjeinket, de ugyanakkor megjelenít egy fajta digitalizációs, technológiai újdonságot is, fantasztikus!” – emelte ki dr. Szili Katalin. A jövőbe tekintő, megvalósítható megoldásokat felvonultató eseményen a kurátor hozzátette: „Bízom benne, és legfontosabbnak azt tartom, hogy az a fenntartható fejlődés és mesterséges intelligencia stratégia, amit most kezdtünk el kidolgozni, olyan célokat fog megfogalmazni, ami méltán teszi lehetővé azt, hogy mondjuk

hat év távlatában a világ első húsz zöld egyeteme között legyünk.”

Nem véletlen, hogy több felsőoktatási intézmény vett részt a fenntarthatósági expón, hiszen a környezettudatos oktatás a közös jövőnk szempontjából kiemelt jelentőséggel bír: „Ez a legfontosabb. Én azt hiszem, hogy akkor fogjuk tudni azt a tizenhét fenntartható fejlődési célt megvalósítani, amit a világ megfogalmazott, ha egyrészt

mint egyetem ebben példát mutatunk, másrészt pedig az oktatásunkba úgy mint multidiszciplína megjelenik valamennyi akadémiai szinten”

– fogalmazott dr. Szili Katalin, az Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány Kuratóriumának tagja.

A kiállítás vasárnapig várja a látogatókat (regisztráció szükséges) »

Előző cikkünk a Planet Budapest 2021-ről »

Fotó: Hubay József

Fenntartható fejlődési cél(ok), mely(ek)hez a cikk témája kapcsolódik

Fenntartható fejlődési célok

Tóth Mariann

Tóth Mariann

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni