close
CímlapZöldMegvan a V4GU klímavédelmi kampány nyertese!

Megvan a V4GU klímavédelmi kampány nyertese!

A Pécsi Tudományegyetem négy külföldi partneregyetemével közösen a V4 Green Universities projekt keretében videókampányt hirdetett a tavaszi félév során, amelynek keretében az egyetemi polgárok is részt vehettek a felsőoktatási intézmények klímavédelmi programjaiban saját ötleteikkel. A számos beküldött videó közül nemzetközi zsűri bizottság választotta ki a nyertest. A PTE-n Camila Alcérreca Cuevas nyerte a fődíjat, egy elektromos rollert, amelyet Borkovits Balázstól, a Kancellária nemzetközi projektmenedzserétől vehetett át július 15-én.

A videóverseny nyertese, Camila Alcérreca Cuevas a PTE MIK negyedéves építészhallgatója a mexikói Metepec városából érkezett Pécsre a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogrammal. Választásában az egyetem több évszázados gyökerei, valamint a város szépsége, hallgatóbarát, élhető mivolta játszott döntő szerepet, ahol mint mondta, „nem nyel el a város”. A tehetséges hallgató így vall az építészet iránti érdeklődésének okáról: „Gyermekkoromban művész akartam lenni, de ez középiskolában egy kicsit változott, amikor volt egy nagyon érdekes ipari tervezésről szóló órám. Ennek hatására kezdtem érdeklődni az építészet iránt, mert segíteni akartam az embereknek.”

Camila aktív hallgatója a PTE-nek, részt vett az 50 étel a nagyvilágból című nemzetközi receptkönyv projektben is, valamint Mexikó hallgatói nagyköveteként segíti a leendő első éveseket számos kérdésben. A Solar Decathlon építészeti fenntarthatósági versenyen induló MIK-es LUNGS of the CITY csapatban a kommunikációs csoport tagja. A csoport vezetőjének bíztatására nyújtott be pályázatot a V4GU klímavédelmi kampányában. Bár nem rendelkezett túl sok tapasztalattal a videókészítés terén,

egy animációval indult a versenyen, amelynek a témája az alumínium újrahasznosítása volt.

„Azt vettem észre, hogy sok esetben nem teljesen egyértelmű, hogyan kell szétválogatni az újrahasznosítható szemetet. Több tudásra, tapasztalatra lenne szükségünk, hogy több dolgot meg tudjunk javítani, így kevesebb szemetet termeljünk.” – mondta a mexikói hallgató. „Az elektromos roller, amit nyertem nagy segítségére lesz a csapatunk projektjében is, ahol a prototípusgyártásnál a készítés folyamatának környezettudatos megvalósítására is törekszünk, ide értve a csapattagok közlekedését is.”

„Úgy gondolom, hogy minél több hallgatónak meg kell ragadni az ilyen alkalmakat, amikor az egyetem kíváncsi a véleményünkre, az ötleteinkre, és nyitott arra, hogy meghallja a hangunk. Hasznos lenne, ha megtalálnánk a módot, hogy kommunikáljunk, nem csak a környezetbarát megoldások terén, hanem bármilyen témában. A versenyeket, pályázatokat tekintve pedig

az a tanácsom, ha nem is vagy biztos a tudásodban, vágj bele, mert sokszor csak annyi kell, hogy tegyél egy próbát.”

– hangsúlyozta Camila Alcérreca Cuevas.

A versenyre beküldött rengeteg saját készítésű videóból megtudhattuk, hogy a résztvevők szerint mit lehetne másként tenni a PTE-n, vagy általánosságban a környezettudatosabb, energiatakarékosabb, egészségesebb életmód kialakítása érdekében. A videók feltöltésre márciustól júniusig volt lehetőség. A Pécsi Tudományegyetem a legjobb videót egy Mi electric scooter essential elektromos rollerrel díjazta, továbbá tizenöt napelemes powerbank és tizenöt darab aktivitásmérő is gazdára talált. A közönségdíjat, egy Mi Smart Band 5 aktivitásmérőt Balogh Márton kapta.

 

 

Tóth Mariann

Tóth Mariann

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni