close

Újra Passzold vissza, Tesó!

Ha még mindig lapul a fiókban megunt, használaton kívüli mobiltelefon, ne habozz, Passzold vissza Tesó!

Miért is fontos mindez?

Mobiltelefonjainkhoz olyan ásványok szükségesek, melyek kitermelése súlyos környezetvédelmi veszélyekkel jár.

Ilyen például a koltán bányászat is, mely Afrika szívében gorilla-populációk élőhelyét dúlja fel. Mindezt tetézi, hogy az esőerdők irtása és az orvvadászat fokozottan védett fajokat sodornak a kihalás szélére. Ezen fémek újrahasznosítása enyhítheti a károkat.Passzold vissza, Tesó!

E célt szolgálja a Passzold vissza Tesó! program és kampány, amelyet öt évvel ezelőtt a Jane Goodall Intézet, a KÖVET Egyesület, az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet közösen hirdetett meg és egyre népszerűbb.

A tavaszi kampányt a Pécsi Tudományegyetem Zöld Egyetem Programja 2022. március 22-én, 24 kijelölt gyűjtőponttal indítja el, és május 22-ig tart.

Emellett, a tavalyi 2 kampány sikerén felbuzdulva, ahol közel 3000 db, összesen 340,5 kg mobiltelefont sikerült visszagyűjteni, 3 megyére kiterjedő iskolai fordulót is meghirdet. A legtöbb mobiltelefont visszagyűjtő osztályok díjazásban részesülnek. Fantasztikus felajánlások révén csoportos élmenybelépők találnak majd gazdára, jutalmul a környezettudatos szemléletért.

Az együttműködő szervezetek célja a kampánnyal, hogy minél több adatmentes, már nem használható mobilkészüléket, GPS-t vagy táblagépet és ezekhez használt töltőket vegyenek át adományként, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot és segítve ezáltal a kongói főemlősök élőhelyének megmentését és a helyi közösségek életét.  A körforgásos gazdaság elvei szerint a visszagyűjtött telefonokból a feldolgozás során kinyert fémek újrahasznosításra kerülnek.

Ez a kampány is bizonyítéka annak, hogy a Pécsi Tudományegyetem mint Magyarország legzöldebb egyeteme már régóta kezdeményező szerepet tölt be a zöld megoldások népszerűsítésében. Decsi István kancellár kiemelte: „A saját és a világ jövője miatt a „zöldítés” az egyik legfontosabb missziónk. Ha visszatekintünk az elmúlt évtizedekre, akkor bárki szembesülhetett azzal, milyen mértékben nőtt meg a hulladéktermelés a világban, és sokáig ezzel szinte nem is törődött senki. A PTE időben felismerte, hogy ezzel a kérdéssel foglalkozni kell.”

A környezetvédelem az Egyetem számára nem csak egy kampány, hanem egy alapérték.

A gyűjtőpontok listája a PTE Zöld Egyetem weboldalán, ezen a linken érhető el.

Zöld Egyetem a Pécs TV-n is:

 

„Minden egyes cselekedet számít. Minden nap, minden ember tehet a változásért!”
Dr. Jane Goodall

Zöld Egyetem

Zöld Egyetem

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni