close
Címlap14. Óceánok és tengerek védelmeITHAS akadémia: fantasztikus utazás és tanulás egyben!

ITHAS akadémia: fantasztikus utazás és tanulás egyben!

A Nemzetközi Tengeri Turisztikai és Vendéglátóipari Akadémia (International Tourism and Hospitality Academy at Sea - ITHAS) egy egyedülálló, élményalapú oktatási program, amelyet dr. Nevenka Čavlek, a Zágrábi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karának oktatója hozott létre, és működtet több egyetemmel együttműködve 2005 óta. A különleges képzésen 2021-ben a PTE KTK két kiváló turizmus és vendéglátás szakos hallgatója, Rétei Regina és Varga Patrik is részt vehetett, lehetőségük nyílt körbehajózni a Perzsa-öblöt egy lélegzetelállító vitorláshajón, a Shabab Oman II (Oman Fiatalsága) fedélzetén. Ez alkalommal Varga Patrikot kérdeztük az ITHAS során szerzett élményeiről.

Mi motivált arra, hogy belevágj?

Nagyon megfogott, hogy az ITHAS utazás és tanulás is egyben. Ez egy

olyan lehetőség, ami nem mindennap sétál be az ember életébe,

hiszen amit tanultam, azt a gyakorlatba át tudtam átültetni, első kézből kaptam értesülést a turizmusról, gyakorlat orientált megközelítésben.

Milyen élmény volt ez az egy hónap, milyen pluszt adott?

A várakozásomon olyan mértékben felül teljesített a program, hogy hihetetlen! Sorsfordító, szem kinyitó lehetőség volt, amit talán nem is tudok szavakkal leírni.

Fantasztikus kulturális utazás részese lehettem, ahol mindenki úszó diplomataként magával hozta a saját kultúráját a Perzsa-öbölbe és szinte egy családdá váltunk a végére. Hat országban jártam, ami fantasztikus, nemcsak kulturális oldalról, hanem az oktatási részt képező fenntarthatóság szemszögéből is. Kaland, akadémia, család ha három kulcsszóval kellene leírnom. Számomra megmutatta az út, hogy az élet sokkal több és sokkal színesebb, mint amit előtte gondoltam róla. Rengeteg készségem fejlődött, mint az időmenedzselés, vezetői készségek, alkalmazkodás, és nyitottság az újra.

Volt benne kihívás is?

Voltak fárasztó napok, mivel 50-50%-ban voltunk a hajó legénysége és az ITHAS akadémia tagja. Kihívás volt többeknek a szigorúbban vett haditengerészet hajójának szoros menetrendjéhez és szabályaihoz hozzászokni/illeszkedni. Ami engem megviselt, hogy a hajón nagyon közel kerültem egy nagyon kedves kanadai lányhoz (akivel azóta sajnos más irányt vett életünk) és őt nagyon nehéz volt elengedni, amikor indult a repülőgépem haza. Talán ez, illetve a hajó és a legénység, mint második családom ott hagyása volt a legnehezebb.

Fotó: Varga Patrik

Tóth Mariann

Tóth Mariann

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni