close
Címlap11. Fenntartható városok és közösségekÚjra Pécs lesz a nyár fénypontja!

Újra Pécs lesz a nyár fénypontja!

Hetedik alkalommal várja látogatóit a Zsolnay Fényfesztivál 2023 júliusában. A százezer embert megmozgató, grandiózus, rendkívül látványos elemeket felvonultató fesztivál idén új helyszínekkel bővül. A fókuszban olyan műalkotások állnak, amelyek korunk környezeti és társadalmi problémáira reagálnak, mint a klímaváltozás és a fenntarthatóság; megelevenedik a mecseki erdők mondavilága is. A Kodály Központban május 3-án tartott sajtótájékoztatón Péterffy Attila polgármester, Hummel Márk, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője, valamint Zádor Tamás, a Zsolnay Light Art szakmai partner Kiégő Izzók vizuális csoport munkatársa osztott meg további részleteket a Zsolnay Fényfesztiválról.

„A tavalyi fesztiválról készült összefoglalóból kiderül, hogy mitől a Fényfesztivál Pécs legnépszerűbb és leglátogatottabb nyári attrakciója” – emelte ki Péterffy Attila, Pécs polgármestere, majd hozzátette: „ragyogóan benne van minden, amitől ez a program sikeres.” A lélegzetelállító fesztivál során láthatunk ikonikus helyszíneket, amelyek ilyenkor csodálatos, új fényruhát öltenek. „A fantasztikus látvány az egész belvárost beborítja ilyenkor” – hangsúlyozta Péterffy.

Kulturális sokszínűség jellemzi az eseménysorozatot, a zene és a fényfestés mellett színházi produkciók, akrobatikus elemek, interaktív lehetőségek várják az ide látogatókat. „A pezsgés, amire büszkék vagyunk Pécsett, amit még erősebbé szeretnénk tenni, mert bízom abban, hogy ennek is van egy közösség-összetartó- és -kovácsoló ereje” – fogalmazott a polgármester, aki arra is rávilágított, hogy a fesztivál nagyon fontos a városnak, egyfajta branddé nőtte ki magát, valamint jelentős kulturális értéket képvisel. Az idei téma, az együtt létezés (co-existence – a szerk.) nagyon sok művészt megihletett.

„Azért is fontos Pécsnek a Fényfesztivál, mert egyfajta megújulást és kreativitási lehetőséget biztosít a városnak, főleg a ZSÖK munkatársainak és még inkább a fényfesztivál szellemi bölcsőjét adó művészeknek, szakembereknek, ami valahol a garancia ahhoz, hogy sikeres maradjon ez a fesztivál”

– húzta alá Péterffy Attila. Idén a tavalyi lengyel fókusz után a Holland Nagykövetséggel együttműködve Hollandiát látja vendégül fesztivál a nemzetközi fókusz programjában. Több kortárs holland fényművész alkotásával lehet majd találkozni a Civil Közösségek Házában, valamint az utcaművészeti program is tartogat majd holland meglepetéseket.

Július 6-9. között több, mint száz rendezvény várja az érdeklődőket,

délutáni és esti programokkal. Nappal utcaszínházi előadások, audiovizuális és fényszakmai programok várják az érdeklődőket. A Széchenyi térre egy belga cirkuszi társulat is érkezik majd. A Zsolnay Light Art nemzetközi fényfestő versenyt óriási érdeklődés övezi, 31 országból érkeztek nevezések. Ezek közül a székesegyházra kivetítve lesz megtekinthető az öt legjobb alkotás. „Minden évben páratlan élményt kínálnak a Fény Útja program alkotásai” – emelte ki Hummel Márk, majd hozzátette: „Az új helyszínként debütáló Kodály Központ hangversenytermében lesz látható a fesztivál talán leginkább magával ragadó, monumentális látnivalója, a Gaia.”

A 7 méteres Gaia bemutatásához kapcsolódóan a fesztiválra érkezik az UNICEF Magyarország Klímahősök programja, amelynek keretében fiataloknak szóló előadásokra, interaktív beszélgetésekre jelentkezhetnek a téma iránt érdeklődők.

„Idén egy olyan kísérleti programot is útjára indít a fesztivál, ami a jövő alkotóit, a felsőoktatásban jelenleg résztvevő, fényművészettel aktívan foglalkozó fiatalokat állítja fókuszba”

– osztotta meg Hummel Márk, majd elmondta, hogy a Pécsi Tudományegyetem, a Kaposvári Egyetem, a Magyar Képzőművészeti Egyetem diákjai vesznek majd részt.

Zádor Tamás, a Kiégő Izzók vizuális csoport munkatársa a fényfestő versenyről osztott meg további információkat, többek között azt is, hogy a Zsolnay Fényfesztivál Light Art versenyének győztese a Bukarestben megrendezett iMapp nemzetközi versenyre jut tovább. „Az idei téma a co-existence, ennek elég sok olvasata van, az eddig látottak alapján vannak ígéretes kísérletek” – emelte ki Zádor Tamás.

Az univerzum közepén lebegve (2022) »

Zsolnay Fényfesztivál - idén különleges PTE-s részvétellel (2021) »

Fényfesztivál, avagy a város színelváltozása (2021) »

Már több Zsolnay Fényfesztiválról is írtunk: 20172018,  2019 .

Tóth Mariann

Tóth Mariann

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni