close
CímlapMagazinHogyan tervezz az évre?

Hogyan tervezz az évre?

2022. december 30.

2023 a mi évünk lesz, most a mi körünk jön - ezzel van tele a Tiktok, az Insta… A posztok helyett összeszedtünk néhány gondolatot, ami valóban segíthet abban, hogy mindenkinek legalább többé-kevésbé olyan 2023-as éve legyen, amilyennek szeretné.

Önismeret
Lerágott csontnak tűnik, de ez mindennek az alapja. Ha nem tudom, mit is akarok valójában, akkor hogyan tudnám elérni a célomat?!
Ez elsőre annyira egyszerűnek tűnik, és sokan alapból rá is vágják, miket szeretnének elérni. De ezek valóban a saját céljaik? Nem csak megfelelni akarnak valaminek? Biztos, hogy erre (vagy ők is erre) vágynak?
Nem árt, ha valakinek van bakancslistája, de jó picit mögé is nézni: vannak közös motívumok az azon szereplő tételeken? Ha a 10-es listán 5 utazásról szól, akkor nem kéne elsősorban inkább az utazásra, mint a messzi helyszínekre koncentrálni?
Az önismeret kemény meló, de megéri: minden könnyebb lesz tőle. Viszont ez olyasvalami, amit nem lehet egyedül, visszajelzések nélkül megszerezni, nemcsak barátok/családtagok, de segítő szándékú kívülállók is kellenek hozzá.
Ajánlom a PTE KarrierIroda szolgáltatásait, ott tudnak segíteni ebben is.

Életritmus
“Kelj fel reggel ötkor, és ne merd lecsapni a vekkert” - mondják a közösségi médiában az okosok. Ez egy hajnali pacsirta számára működhet, egy éjjeli bagolynak már kevésbé. Jó tudni, hogy a nap, a hét, az év mely szakaszában vagyunk igazán elemünkben, és mit tudunk belőle kihozni. Ha például valaki délutánonként a legproduktívabb, nem biztos, hogy akkorra kell gépies dolgokat beterveznie. A napszaknak is megvannak a maga korlátai, ami meghatározza a tevékenységeket - például zenészként nem a kora reggel lesz az, ami a legalkalmasabb a gyakorlásra, hiába tervezzük be, hogy számunkra akkor lenne ez az optimális.
Sajnos, arra is fel kell készülni, hogy mások életritmusa nem feltétlenül ugyanaz, mint a miénk - a nagy eltérések főleg a párkapcsolatokban okozhatnak gubancot.
Tervezhetünk bárhogy, ha az életritmusunkra fütyülünk - mert hosszú távon az fog dominálni, és az fog fütyülni a terveinkre!
Ajánlom a Life Rhythm - Productivity Mobilappot kiindulópontnak.

Tervezés
A Year compass nagyon népszerű - méltán! -, ez például lehet egy kiindulópont, amivel belevágunk az évbe. A legjobbnak talán azt tartom benne, hogy segít az élet minden területén abban, hogy azokat a nagy köveket, amik a sikerünkhöz vezetnek, meghatározzuk.
Mégis pusztán a Year Compass kitöltése nem elég, hiszen hiába lőjük körbe azokat a kiemelt nagy célokat, amiket 2023-ra megfogalmaztunk, ha azt kihagyjuk, hogyan váltjuk valóra őket!

Kivitelezés
Kívsánglistává válnak a terveink, ha nem váltjuk a terveket apróra minden egyes nap. Tavaly írtunk arról, hogy mekkora előnye van annak, ha egy oldalban kristályosodik ki az éves terv. Ezt időről időre elő lehet venni, és könnyen áttekinteni, hogy teljes egészében átlássuk a mi kis szuperül megtervezett évünket.
Viszont szükséges naponta, hetente tudni, mit kell tennünk ahhoz, hogy a terveink megvalósuljanak. Sokféle to-do-list van, akár mobilalkalmazásban is. Ezek közül most a szerintem egyik legstílusosabbat, a Memorigit ajánlom. Aki maradna a kézzel írt verzióknál, annak szerintem nem mondok újat, ha a bullet journal módszert javaslom.

Reziliencia
Ó, igen! A mágikus szó, ami az elmúlt 2-3 évben annyira előtérbe került. A pandémia, az orosz-ukrán háború, a rezsiárak emelkedése, az infláció - hogy csak olyanokat mondjak, amiknek hatásai mindenkit érintenek! Senki sem látta ezeket előre, de mindannyiunknak - tetszett vagy sem - alkalmazkodnunk kellett/kell hozzájuk.
Nem lehet mindenre felkészülni.
Nem lehet minden egyes nap 100%-ot teljesíteni minden téren.
Nem lehet az érzelmeinkkel nem foglalkozni, és csak teljesíteni a megálmodott tervet, mint egy robot.
Kell tudni pihenni, és kell tudni kompromisszumot kötni a célok terén is.
Ebben is tud segíteni a PTE KarrierIroda.

Mindenkinek nagyon boldog 2023-as esztendőt kívánok, és azt, hogy bármit is álmodjanak meg Olvasóink a következő évre, váltsák valóra!

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni