close
CímlapEgyetemi életEgyetemi kitüntetettek Pécs Város Napján

Egyetemi kitüntetettek Pécs Város Napján

2022. szeptember 02.

A város új díszpolgára Uhrik Teodóra, a Pécsi Balett alapító tagja, s egyben ügyvezetője lett. Rajta kívül a PTE több diákját, tanárát tüntették ki szeptember 1-én, Pécs megyei jogú város Ünnepi Közgyűlésén, melyet a Pécsi Nemzeti Színházban rendeztek a pécsi egyetem alapításának napján, mely egyben a város napja is.

Pécs polgármestere, Péterffy Attila beszédében a mindennapi politikán felülemelkedve olyan pécsi személyekről, a városban zajló eseményekről beszélt, „amitől szebb, jobb és több lett Pécs az előző város napja óta”.

A polgármester megemlékeztetett Pécs város napjának történetéről: 1367. szeptember 1-én, e napon írta alá V. Orbán pápa a középkori pécsi egyetem alapítását engedélyező oklevelet, a napot 1994 óta ünnepeljük.

Péterffy az elmúlt évből több kulturális eseményt, civil és közéleti kiállást, sport vagy tudományos teljesítmény sorolt fel, például a Balokány-liget felújítását, a Láthatatlanok c. filmet, a Nevetnikék alapítvány országos sikert arató gyűjtőkampányát, a tüskésréti pumpapálya létrejöttét, Konkoly Zsófia sportteljesítményét, az új vásárcsarnokot és a PTE virológusainak teljesítményét.

A város polgármesterének köszöntőbeszéde után átadták a városnapi díjakat, de időközben művészek szórakoztatták az Ünnepi közgyűlés közönségét: Mehringer Marci mellett kórus, kamarazenekar, és egy balettcsoport is

.

 

Szeptember 1. Pécs Város Napja alkalmából egyetemünk számos polgára városi kitüntetésben részesült:

Pro Civitate Díjban részesült a város zenei életében végzett kiemelkedő tevékenysége elismerésekén Vidovszky László, a Művészeti Kar professzor emeritusa.

Pro Communitate díjban részesültek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ munkatársai, a COVID vírus elleni védekezésben nyújtott áldozatos munkájuk elismeréseként.

Városháza Emlékérem kitüntetésben részesült a művészeti, kulturális életben meghatározó szerepvállalása kapcsán kifejtett tevékenységéért Fekete Valéria, a Művészeti Kar tanársegédje.

Abay Nemes Oszkár-díjban részesült az eddig elért példátlan hazai és nemzetközi sportsikereiért Konkoly Zsófia, a PTE hallgatója.

Pécs Város Ifjúsági Díját, a Csonka Ferenc díjat vehette át Horváth Milán, a Babits Mihály Gimnázium tanulója, a Pécs belvárosaát bemutató Pécs City Tour alkalmazás megalkotásáért.

Breuer Marcell-díjban részesült az építészet és oktatás területén végzett kiemelkedő tevékenységéért Kondor Tamás, a Műszaki és Informatikai Kar dékánhelyettese.

Victor Vasarely-díjban részesült a zenei életben végzett oktatói tevékenysége elismeréseként Kertész Attila, a PTE címzetes egyetemi docense.

Vilmos püspök-díjban részesült a természettudományok területén végzett kiemelkedő munkája elismeréseként Kollár László, a Természettudományi Kar professzora.

Az ünnepség tetőpontján Uhrik Dóra kapta meg a város díszpolgára címet, s meglepetésvendégként az ő köszöntésére fia, Kamarás Iván adta elő egy szál gitárral édesanyja egy általa megzenésített versét.

Uhrik Dóra a hazai táncélet kimagasló alakja, a Pécsi Balett alapító tagja, jelenleg vezetője. Rögtönzött köszönőbeszéden elmondta, hogy többször is lett volna lehetősége elköltözni más városba, más országba és ott dolgozni, de ő Pécsett akart maradni. Egy „Imádlak, Pécs” – kiáltással köszönt el beszéde végeztével.

Balogh Robert

Balogh Robert

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni