close
Címlap10. Egyenlőtlenségek csökkentéseHallgatói ötletek és megoldások

Hallgatói ötletek és megoldások

Az Alkalmazott Tanulások Központja ebben a szemeszterben is megrendezte az iExpo fordított állásbörzét május 8-án a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán, ahol a hallgatók a félév során különböző témákban készített projektjeiket, kutatásaikat, üzleti ötleteiket mutatták be. Az expo immár második alkalommal összegyetemi eseményként zajlott le.

Az iEXPO olyan összegyetemi fordított állásbörze, amely során a hallgatók bemutatják a félév során különböző kurzusok keretében elkészített projektjeiket, ezen keresztül azokat a képességeket és kompetenciákat, amelyeket az elméleti tudás megszerzésén túl fejlesztettek az elmúlt időszakban.
A megmérettetésre bárki jelentkezhetett egyénileg, vagy csapatban is, aki olyan üzleti ötletet, közösségfejlesztő projektet, kutatást, innovációt tudott bemutatni az expon, ami egyben képes volt megmutatni a kiállító felhasznált tudását, képességeit is.
Idén több, mint 100 csapat, 300 hallgató és 80 céges partner vett részt az eseményen. A plakátokon idén is nagy fókuszt kaptak az egyes üzleti megoldások, de hangsúlyosan voltak jelen a fenntarthatóságot és az egészséges életmódot képviselő hallgatók is.

Az iExpo idén is rengeteg ötletet és megoldást vonultatott fel a hallgatóknak köszönhetően, akik között egyre magasabb számban vannak jelen külföldi hallgatók, így a mostani alkalommal a plakátok között is sok volt az angol nyelvű. A résztvevőket a szervezők hat témakör szerint osztották fel, illetve díjazták:

  • Sustainability, society, culture / Fenntarthatóság, társadalom és kultúra
  • Research and Data analysis / Kutatás és adatelemzés
  • Problem solving / Problémamegoldás
  • Idea / Ötlet
  • Idea - App / Ötlet - App
  • Consulting / Tanácsadás

Az első helyezettek 100 000 Ft, a második helyezettek 80 000 Ft, a harmadik helyezettek 50 000 Ft ösztöndíjban részesültek csapatonként, az összegeket a PTE Közgazdaságtudományi Kara, illetve a résztvevő partnerek ajánlották fel. A cégeknek lehetőségük volt a csapatokat tárgynyereményes különdíjban is részesíteni, melyet a legtöbb jelenlévő partner meg is tett.

A tavalyi iExpo egyik nyertes csapata, a „Diszkrét gyártás SAP-ban” projekt megalkotói az első helyezéssel járó 100 000 Ft-os ösztöndíj mellett a Körber Hungária különdíjával is gazdagodhattak,  továbbá a vállalat lehetőséget biztosít a csapat tagjainak szakdolgozati konzultációra is. A Körber Hungária számos területen támogatja a PTE hallgatóit, részt vesznek szakmai tantárgyak, például az a SAP oktatásában, biztosítanak gyakornoki programot, támogatják az egyes karok infrastrukturális fejlődését, emellett a cég az egyik legnagyobb támogatója Pécs legnagyobb egyetemi fesztiváljának, a PEN-nek is.

Az iExpo kezdetén arról kérdeztem Kadur Szabolcsot, a Körber Hungária Beszerzési és Ellátási Lánc szegmens vezetőjét, miért tartják fontosnak hogy jelen legyenek a rendezvényen.
“A Körber egy innovatív cég, ezért fontosnak tartjuk, hogy részt vegyünk a rendezvényen. A technológián keresztül nyújtunk a partnereinknek piacvezető megoldásokat, ezért fontos, hogy olyan szemléletű munkavállalóink legyenek, akik nem csak vállalkozó szelleműek, de innovatívak is. Az a cél, hogy mindig a piac előtt járjunk legalább egy arasznyival, emiatt az innováció kiemelkedően fontos számunkra.

Fókuszban van vállalatunknál a fenntarthatóság, ami ennek a rendezvénynek is kiemelt eleme. Személyes és vállalati érdekből is képviselem ezt a témakört, és kíváncsi vagyok arra, hogy mit hoztak a hallgatók, milyen megoldásaik, milyen programjaik vannak. Az idei évben sokkal több a kiállító, sok érdekes témakör van, mi is láthatunk olyat, amit hasznosíthatunk.

El tudunk érni olyan tanulókat, akiket később meg tudunk hívni a programjainkba, hogy együtt dolgozzunk egy projekt részeként. Mindenképpen úgy gondolom, mindkét oldalról van haszna a jelenlétünknek. Nagyon kíváncsi vagyok, mennyire érettek a hallgatók projektjei, ötletfázisban vannak, vagy kidolgozottabbak-e, hogy milyen alternatívák vannak bennük, ez számomra kulcskérdés.”
A cégek képviselői körbejárták a hallgatói csoportokat, véleményezték a projekteket, majd a legígéretesebb csapatokat az előzetesen megkapott „unicoinokkal” jutalmazták. A legtöbb unicoint összegyűjtött három csapat részesült díjazásban.

Az iExpo díjazottjai

Sustainability, society, culture

1. Mozgó Stúdió  - 100.000 Ft-os díj a PTE KTK Sustainability Center felajánlásával
2. Mental Health and Wellness Subscription Box - 100.000 Ft-os díj a HR-Rent és Prohuman Diákmunka felajánlásával
3. Wanderer Of Fate - 50.000 Ft-os díj a Pannonpharma Kft. felajánlásával

Research and Data analysis

1. Comparison of the Great Crash, the Financial Crisis of 2008, the Eurozone Crisis, and the COVID Crisis - 100.000 Ft-os díj a Prophyl Kft. felajánlásával
2. Tiktok Privacy Issue - 80.000 Ft-os díj a GAZEK felajánlásával
3. NEXUS Marketing Research Project - 50.000 Ft-os díj a PTE KTK felajánlásával

Problem solving

1. Finder - 100.000 Ft-os díj a Kometa felajánlásával
2. Verjus - 80.000 Ft-os díj a Mevid Zrt. felajánlásával
3. A jövő digitális pénzügyi vezetője - 50.000 Ft-os díj a PTE KTK felajánlásával

Idea

1. Tokenization of Real Estate Properties -  100.000 Ft-os díj a PTE KTK felajánlásával
2. Selar - 80.000 Ft-os díj a Cubicfox Kft. felajánlásával
3. PocketPet - 50.000 Ft-os díj a PTE KTK felajánlásával

Idea - App

1. Filter - 100.000 Ft-os díj a Deutsche Telekom IT Solutions felajánlásával
2. InterLing - 80.000 Ft-os díj a PTE KTK felajánlásával
3. UniMotion - 50.000 Ft-os díj a PTE KTK felajánlásával

Consulting

1. Alapvető beszerzési folyamatok modellezése ERP és ügyviteli rendszerrel - 100.000 Ft-os díj a Kontence Consulting Kft. felajánlásával
2. CherryT - 80.000 Ft-os díj a Bergmann Könyvelő Iroda Kft. felajánlásával
3. The Future of Work - 50.000 Ft-os díj a PTE KTK felajánlásával

Az eseményen közreműködő cégek és partnerek:
Metro Nagykereskedelmi KFT
Raiffeisen Bank Zrt.
Körber Hungária Kft
MEVID zRt.
Bonafarm
Cubicfox Kft.
Pannonpharma Kft.
Pécs Polgármesteri Hivatal
Groupama Biztosító Zrt.
FERLING Kft.
BAT Pécsi Dohánygyár Kft.
OVB - Együtt Sikeresen
Prophyl Kft.
HR-Rent és Prohuman Diákmunka
Pécsi Sörfőzde Zrt.
Ernst & Young Tanácsadó Kft
Bergmann Könyvelő Iroda Kft.
Deutsche Telekom IT Solutions
KOMETA 99 Zrt.
ERP Consulting Zrt.
Harman Becker
RG-STÚDIÓ Kft.
Concentrix Services Hungary Kft.
FNMZ International Business Services
Datelite kft
Jobcapital
OTP Bank Nyrt.
Corso Hotel
Viapan Group
Kontence Consulting Kft.
Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége
Webstar Csoport Kft.
Alfa Vienna Insurance Group Zrt.
Accent Hotels

Aknai-Kiss Martina

Aknai-Kiss Martina

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni