close
CímlapSportA sportban nincs nyári szünet

A sportban nincs nyári szünet

2024. július 30.

Idén két magyarországi nagyváros, Debrecen és Miskolc adott otthont július 12 és 24. között az Európai Egyetemi Játékoknak (EUSA), amelyen a Pécsi Tudományegyetem rekord létszámú, 101 fős csapattal 11 sportágban vett részt.

„Egyetemközpontú sport- és parasport stratégiánk jegyében a PTE PEAC-cal közösen a cél az, hogy az élsportban kiemelkedően teljesítő hallgatóknak nemzetközi megmérettetési lehetőségeket biztosítsunk, és e révén növeljük a PTE láthatóságát is. 2022-ben az Európai Egyetemi Sportszövetség által szervezett versenyeken és játékokon négy sportágban körülbelül 30 sportolónk kvalifikált. 2023-ra ez a szám megduplázódott, 60 sportolóval, hét sportágban vettünk részt. Idén még többen képviselték a PTE-t az Európai Egyetemi Játékokon.

A növekvő számokra büszkék lehetünk, a nemzetközi közeg pedig megteremti annak esélyét, hogy az egyetemi polgárok jobban megszeressék a sportot, és akár kedvet kapjanak ahhoz, hogy maguk is belevágjanak

- ez a mentális mellett a fizikai jóllétéhez is hozzájárul” – húzta alá dr. Betlehem József rektorhelyettes.

A 2024-es nyári Európai Egyetemi Játékokon való szereplésünk értékelésénél fontos látni a teljes képet, miszerint a járványhelyzet óta eltelt években egyre sikeresebb a Pécsi Tudományegyetem a hazai és nemzetközi egyetemi sportéletben. Egyfelől ez a pozitív tendencia vezetett oda, hogy

idén rekord létszámú csapat, azaz 101 fő képviselte intézményünket az egyik legnépszerűbb és legrangosabb nemzetközi egyetemi sportversenyen.

Másfelől a közelmúltbéli sikerek – főleg hasonló nemzetközi versenyeken –  talán a reálisnál magasabb érmes reményeket tápláltak bennünk, annak ellenére, hogy a látottak alapján az idei két érem is lehetett volna végül legalább öt. Azonban tudjuk a sport már csak ilyen, nincs feltételes mód, el kell fogadnunk azt, hogy a „nüanszok” most nem a mi oldalunkon álltak, illetve a mezőny sem lett gyengébb, sőt. Remélhetőleg a mostani Játékokon szerzett sportági tapasztalatok, tanulságok mihamarabb segíteni fogják azon csapatainkat, akik érdekeltek lesznek már jövőre az Egyetemi EB-n és Világjátékokon” – emelte ki Halmos Zoárd, a Pécsi Tudományegyetem sport stratégiai koordinációért felelős megbízottja.

3x3 Kosárlabda
A Pécsi Tudományegyetem 3x3 kosárlabdacsapata július 12-én debütált az Európai Egyetemi Játékokon, és bár nem tudtak minden mérkőzését győzelemmel zárni, a fiúk hősiesen helytálltak, és minden erejüket beleadták a játékba. A válogatott összesítettben a 21. helyen végzett a nemzetközi mezőnyben.
Kelemen Benjámin, a csapat egyik játékosa így értékelte a csapat teljesítményét: „Véleményem szerint, elég jó csapatnak számítottunk volna, hogyha kicsit több időt töltöttünk volna együtt."

A 3x3 kosárlabda-csapat tagjai: Kelemen Benjámin, Bánfi Balázs, Merkl Barna Márton, Zsok Áron

Asztalitenisz
A PTE női-férfi egyéniben, párosban, és csapatban is indult asztaliteniszben, azonban az eredményeink sajnos elmaradtak a várakozásainktól.
„A női csapatunk és Dari Helga is 5. lett, ezen felül van két 9. helyünk is, nyilván maradt bennünk bőven hiányérzet, hiszen éremért jöttünk, az elmúlt két évben mindig sikerült is nyernünk kettőt-kettőt, de azért azt látni kell, hogy nagyon erős, egységes a mezőny, rengeteg jó játékossal” – összegezte a sportág eredményeit Orosz Gábor, a PTE versenysport refernse.

A csapat tagjai: Faragó Barnabás Marcell, Laskai Írisz, Jankus Dóra, Molnár Rebeka, Molnár Dávid, Mihalovity Dominik, Kovács Sebestyén, Dari Helga Adél

Futsal
A csoportsorsolások alkalmával sem a női, sem a férfi csapatunknak nem kedvezett a szerencse, utóbbi egyenesen egy “halálcsoportba” került, ahol olyan erős ellenfelekkel került szembe, mint a lyoni, a sevillai, vagy a maribori. A srácok nagyon keményen küzdöttek, ahogy közeledtünk az EUSA végéhez, egyre több volt a sérült játékosunk, az utolsó meccsek alkalmával az is kérdéses volt, fel tud-e állni a kezdő csapatunk. A férfi válogatott így is az erős középmezőnyben, a 10. helyen végzett, ezzel a hazai csapatok közül ők érték el a legjobb eredményt.

A női válogatottnak, melynek tagjai eredendően nem futsal, hanem nagypályás futball játékosok, ez volt az első nemzetközi megmérettetése, mégis nagyon szépen helytálltak és a 12. helyen zárták a tornát. A PTE női futsal válogatott azonban a tapasztalatokon túl másra is szert tett a tornán, hiszen az a megtiszteltetés érte őket, hogy az EUSA Futsal delegációja nekik ítélte a Fair Play díjat.
„Összességében azt gondolom, hogy mind a két csapat tisztességesen helytállt. Büszke vagyok a lányokra, akik kiérdemelték az EUSA Futsal delegáció Fair Play díját, és büszke vagyok a fiúkra is, akik egy halálcsoportból indultak és fokról-fokra haladtak, lépésről-lépésre fejlődtek. Mindkét csapatnak nagy szíve van, nagy bennük a tudás és az akarat” – nyilatkozta a részvételről Hári József, a PTE Futsal válogatott vezetője.

A női futsal csapat tagjai: Halász Viktória, Farkas Jázmin, Horváth Száva Gréta, Rituper Rachel Fanni, Sőléd Orsolya, Buzási Dorina, Balogh Réka, Bircsák Enikő, Bocz Virág, Spiel Alexa, Eigner Eszter, Kövesdi Dorina, Ronta Fruzsina, Nyéki Mónika
A férfi futsal csapat tagjai: Tóth Márk, Demeter Ádám, Wilkesz Edward, Pánovics Dániel, Than Olivér, Hajnal Márk, Vénosz Soma, Bálint Gergő, Palvek Márk, Molnár Milán, Molnár Csongor Gábor, Szili Adrián

Judo
Bronzérmet szerzett judoban Naji Dávid, míg Szabó Cseperke 25 indulóból a 7. helyet szerezte meg, ami különösen kiemelkedő eredménynek számít egy ilyen erős mezőnyben.
„Összességében elégedett vagyok a teljesítményével. Látszik, hogy ebben a mezőnyben technikailag is a legjobbak közé tartozik” – értékelte Naji Dávid teljesítményét a PTE Judo válogatott edzője, Kéki  Márton, aki Szabó Cseperkéről is elismerően nyilatkozott: „Még junior, és ezen a versenyen 25 indulóból a hetedik helyen végzett, ez az eredmény nagyon szép, különösen azt figyelembe véve, hogy igen fiatal versenyző!”

Karate
Bendó Milán Márk, az Egészségtudományi Kar hallgatója a 84 kg-os súlycsoportban mérettette meg magát harmincnégy másik sportolóval, akik közülük sokan válogatottak is. Az egyenes kieséses versenyben sajnos már az első küzdelem után búcsúzott az EUSÁ-tól.
„Ez a szint nem az én kategóriám, ezzel már a meccs előtt tisztában voltam” – mondta Bendó Milán Márk, majd aláhúzza: „Örülök, hogy végigküzdöttem a meccset, úgy gondolom, hogy az, hogy sportpszichológiára jártam, meghozta az eredményét. Fair küzdelem volt, a köztünk lévő különbséghez méltó eredménnyel.”

Kézilabda
„A sorsolás jó lett, elkerültük a tavalyi nyertest és a nehezebbnek ígérkező csoportot, de valójában nem sokat lehetett tudni az ellenfeleinkről, készülni nem lehetett belőlük, a 2023-as egy-két felvételt lehetett megnézni. Vegyes érzéseink voltak, de azt reméltük, sikerül majd a pályán érvényt szereznünk a futós, agilis, kemény védekezésű kézilabda stílusnak, amit képviselünk” – mondta az első meccset követően dr. Paic Róbert, a PTE TTK Sporttudományi és Testnevelési Intézet vezetője. PTE kézilabda-csapata összesítettben a 9. helyen végzett.

A kézilabda csapat tagjai: Pál Eszter, Jarjabka Johanna, Borbély Lili, Kövecses Lili, Kajdi Kinga, Borbély Bori, Kajdi Ilona, Őz Enikő, Bardi Fruzsina, Imrei Nóra, Bréda Abigél, Bartók Dorina, Dézsi Fanni, Palaczki Lilla Laura, Barta Adelinda Vanda

Kick-box
A sportágban Kis Levente Péter és Tóth Bendegúz Sándor képviselte intézményünket. Előbbi megszokottan a 60 kg-os súlycsoportban szokott versenyezni, viszont erre az EUSA keretében nem volt lehetősége, így a 67 kg-os súlycsoportban lépett ringbe, ami sajnos meglátszott a mérkőzésein is. Tóth Bendegúz Sándor az elődöntőben, bronzéremmel búcsúzott a tornától, a mérkőzés kapcsán Jorcsák József, a PTE Kickbox válogatott vezetője elmondta, „Bendegúz szakmai szemmel nézve nagyon szép meccset játszott.”

Sakk
A PTE színeiben Juhász Judit és Balogh Eszter ültek táblához, nagyon ügyesen vették az akadályokat, a változó eredményeket követően, a csapat végül a 8. helyet szerezte meg a Rapid versenyben, kitartásuk és elkötelezettségük igazán példaértékű.
A blitz játék, amely 3 perc plusz lépésenként 2 másodperc, új kihívást jelentett a lányoknak, de gyorsan alkalmazkodtak, a csapat sokat fejlődött és értékes élményekkel gazdagodott, a kategóriában pedig a 6. helyen zárt.

Taekwondo
Nagyon szoros versenyben maradt alul Balázs Klementina az Európai Egyetemi Játékokon, szereplését eképpen összegezte: „Felváltva mutattuk be a gyakorlatokat, én kezdtem. Nagyon jó volt a hangulat, élveztem a mérkőzést, apróbb hibáim voltak csak, de az ellenfelem is nagyon ügyes volt. Most nem jutottam tovább, nincs vigaszág, de nem bánom. Legközelebb talán jobban sikerül. Ősszel lesz az országos bajnokság, azon szeretnék indulni, ha lesz erre lehetőségem.”

Tollaslabda
Erős nemzetközi mezőnyben lett 15. helyezett a PTE tollaslabda-csapata, a legjobb 16 között búcsúzott egyéniben Gonda Daniella, Tóth Kristóf és két fiúpárosunk is. „Hosszú és szoros mérkőzéseken maradtak a mieink alul, épphogy nem nem lettek meg a meccsek” – nyilatkozta dr. Végh Miklós, a PTE tollaslabdacsapat vezetője, majd hozzátette: „Számunkra a mai nappal véget ért a verseny. Vannak olyan játékosaink, akik számára egyetemistaként ez volt az utolsó megmérettetés, így jövőre fiatalítunk, és újult erővel vágunk neki az EUSÁ-nak 2025-ben, Madridban.”

A tollaslabda-csapat tagjai: Palkovics Anna , Pytel Gergő, Gonda Daniella Csilla, Tóth Kristóf, Tóth Barnabás, Dulcz Zsombor, Kiss Bene Benjámin, Kiss Fanni Dóra

Vízilabda
Csoportmásodikként, összesítettben hatodik helyen végzett a PTE férfi vízilabda válogatott. Az eredményt és a tornán nyújtott teljesítményt Török Viktor, a PTE Vízilabda válogatott vezetőedzője összegezte:
„Szerettük volna ezt a meccset győztesen zárni, már csak azért is, mert ebben a felállásban most játszottunk utoljára együtt. Nagyon szoros volt a mérkőzés, mindkét csapat jól védekezett, de az utolsó játékrészben vétettünk olyan hibákat, amit az ellenfél ki tudott használni. Hátrányból is sikerült visszajönnünk, a szerencse viszont elpártolt tőlünk, kaptuk például gólt a dudaszó alatt. Azt gondolom, mindent megtettünk, amit tudtunk, de ez most sajnos csak ennyire volt elég.”

A vízilabdacsapat tagjai: Palatinus Erik, Nagy Péter Donát, Galambos Gergely Alex, Aranyi Attila, Keresztúri Márton, Jámbor László Bendegúz, Gelencsér Ákos, Szilágyi Ábel, Sipos Benjamin, Tóth-Gili Tamás, Varga Ákos, Majnik Márk, Gergó Bence Róbert

A végleges eredmények az EUSA hivatalos oldalán olvashatóak! A PTE-s kötődésű sportolóknak szurkolhatunk a 2024-es Nyári Olimpiai Játékokon is!
Fényképek: EUSA, PTE csapat

UnivPécs

UnivPécs

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni